Search
Close this search box.
congress

SPRINGFIELD ODRŽIVA KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

STUDIO 804

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

KANSAS CITY, SAD

POVRŠINA:

223 m2

FOTOGRAFIJE:

STUDIO 804
[rev_slider alias=”springfield-odrziva-kuca”]

JEDNOPORODIČNA KUĆA SA EKOLOŠKI VIDLJIVOM OBLOGOM ODLIKUJE SE SPECIFIČNOM UPOTREBOM NEOBIČNE VRSTE DRVETA. OSIM ŠTO JE VIZUELNO PRIVLAČNA ZBOG SVOJE JEDNOSTAVNOSTI, OVO JE PRVA KUĆA U KANZASU KOJA JE DOBILA LEED PLATINASTI SERTIFIKAT ZA ODRŽIVOST.

Jednoporodična kuća u aveniji Springfild u Kanzas sitiju je ekološki svestan, moderan dom koji funkcioniše ‘van mreže’ u mestu kome je preko potrebna revitalizacija. Ova LEED platinum kuća pravi je primer održive prakse vođenja kvalitetnog života u gradu, u blizini gradskog jezgra. Oni koji su voljni da poboljšaju kvalitet svoga doma pronaći će u ovoj kući kombinaciju pasivnih strategija i aktivnih sistema koji vizuelno ističu ekološke standarde kojima ovaj dizajn teži.
Studio 804 poznat je po uspešnim projektima modularnih kuća, ali ovoga puta predstavlja nešto sasvim novo. Projekat Springfild svojim jedinstvenim energetski održivim konceptom razbija četvorogodišnju tradiciju gradnje modularnih objekata i prva je kuća u Kanzasu koja poseduje LEED platinasti sertifikat za održivost. Objekat je izgradjen na dva nivoa sa podrumom, i koristi održive funkcije kao što su vertikalna osna turbina koja koristi energiju vetra, krov od 24 montirana fotonaponska solarna panela, geotermalne toplotne pumpe i podzemni sistem prikupljanja kišnice.

EKSTERIJER
Jedna od najuočljivijih karakteristika ovog objekta je kumaro drvena obloga. Kumaro tropsko drvo, ili brazilski kesten, spada u materijale sa najvišom klasom trajnosti i upija vlagu veoma sporo, što ga čini idealnim za spoljnu upotrebu. Ta drvena opna sastoji se iz precizno izmerenih i isečenih letvica koje ne samo što daju šarm i prefinjenost objektu, već imaju i ulogu filtriranja kiše. Ova obloga postala je ‘potpis’ Studija 804 i omogućava vodi da prodje sa zadnje strane kuće, do oluka koji dalje nosi kišnicu u podzemni rezervoar.

Celokupni potez je zasadjen travnjacima koji su veoma otporni na snažna strujanja vazduha, koji se inače preporučuju u Kanzasu kao zamena za konvencionalne travnate busenove. Sve popločane površine koje okružuju kuću napravljene su od poroznih materijala, poput poroznog betona, koji dozvoljavaju kišnici da kaplje u podzemne kanale koji razvode vodu do centralnog rezervoara. Položaj duže strane objekta je takav da je eksponiran južno, kako bi se podržali pasivni solarni sistemi.

Uz to, velike zastakljene površine sa pokretnim brisolejima omogućavaju kontrolisan prijem direktnog sunčevog zračenja, kao i dobru provetrenost unutrašnjeg prostora. Brisoleji su napravljeni od čelika i kumaro drveta. Niski prozori sa južne i kosi krovni prozori sa severne strane, stvaraju efekat toplotnog dimnjaka. Još jedan neizbežan elemenat je dvorišna vertikalna osna vetro-turbina koja potpomaže napajanje objekta i smanjuje ukupnu potrošnju energije.

PROJEKAT SPRINGFILD PRAVI JE PRIMER ODRŽIVE PRAKSE VOĐENJA KVALITETNOG ŽIVOTA U GRADU. ONI KOJI SU VOLJNI DA POBOLJŠAJU KVALITET SVOGA DOMA, PRONAĆI ĆE U OVOJ KUĆI KOMBINACIJU PASIVNIH STRATEGIJA I AKTIVNIH SISTEMA KOJI ISTIČU EKOLOŠKE STANDARDE KOJIMA OVAJ DIZAJN TEŽI.

ENTERIJER

Drvo, materijal vredan poštovanja, ostavlja svoj ekološki otisak i u unutrašnjosti prostora. Jatoba tvrdo drvo oblaže sprat i spavaću sobu i nastavlja da se zamotava po kuhinjskom plafonu kako bi se postigla vizuelna veza izmedju prostora. Sve radne površine i obloge kupatila su prozvedene od recikliranog kompozitnog materijala koji je izuzetno izdržljiv i odlikuje se niskim troškovima održavanja i velikom otpornošću na mrlje. //ek Katarina Tomić – Više u EKO KUĆI No11

Sve radne površine su proizvedene od recikliranog kompozitnog materijala.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda