Search
Close this search box.

SOLARNI KIOSK

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

GRAFT ARCHITECTS

LOKACIJA:

ETIOPIJA

FOTOGRAFIJE:

DR.ULRICH, MOLLER, SEBASTIAN MASSMANN, SOLARKIOSK GMBH

SAMOSTALNA BIZNIS JEDNICA


KIOSK OMOGUĆAVA ZA JEDNICAMA DA  STVORE ODRŽIV POSAO U RURALNIM OBLASTIMA KAKO BI POBOLJŠALI

Kada je reč o zelenim konceptima energije i obnovljivim izvorima električne energije, Etiopija se nalazi među prvih dvadeset na svetskoj rang listi po procentu proizvedene energije iz obnovljivih prirodnih resursa. Nažalost, kada je reč o pristupu stanovništva električnoj energiji, Etiopija je rangirana veoma nisko. Dizajniran od strane nemačkog biroa Graft Architects, prvi solarni kiosk je otvoren u Etiopiji 15. jula 2012. godine, u blizini jezera Langano. Koncipiran je kao samostalna biznis jedinica koja prodaje različite sitne‘’eco friendly’’ proizvode i obezbeđuje pristup električnoj struji za osnovne potrebe.Takođ omogućava zajednicama da stvore održiv posao u ruralnim područjima širom sveta, posebno u onima koja trenutno nisu povezana na elektroenergetsku mrežu, i da na taj način poboljšaju kvalitet života.


Seoske zajednice su noću potpuno mračne. Ljudi često pribegavaju skupim i toksičnim sredstvima kao što je kerozin, kako bi došli do minimalnog osvetljenja. Da bi napunili svoje mobilne telefone, mnogi od njih moraju da putuju danima. Potražnja za električnom energijom stalno raste. Postavljanje solarnih kioska moglo bi biti odskočna daska u pokušaju da Etiopiju dovede do energetskih rešenja.Zahvaljujući krovnim fotonaponskim panelima, kiosk može da obezbedi dovoljno energije za napajanje sistema rasvete, akumulatora, mobilnih telefona, pa čak i frižidera.Više u EKO KUĆI No05Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
Dijalog o klimatskim promenama