Search
Close this search box.
congress

SOBA ,,BARKOD''

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

STUDIO_01 (AKINORI HAMADA, ALEX KNEZO)

OBJEKAT:

ENTERIJER STAMBENE JEDINICE – SOBE

LOKACIJA:

TOKYO, JAPAN

POVRŠINA:

20 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

©STUDIO_01

U PROSTORU NE VEĆEM OD 20 KVADRATNIH METARA MOGUĆE JE PODMIRITI SVE ČOVEKOVE POTREBE I OPTIMALNO ORGANIZOVATI ŽIVOT I RAD, A ZAHVALJUJUĆI MOGUĆNOSTI JEDNOSTAVNOG INTERVENISANJA, U TOKU SAMO JEDNOG DANA OSTVARITI BESKONAČAN BROJ PROSTORNIH VARIJACIJA, FUNKCIONALNIH ADAPTACIJA I VIZUELNIH TRANSFORMACIJA.

Barcode room je konceptualni studijski projekat stambene prostorije (sobe) zasnovan na originalnoj ideji postavljanja “zidova-nameštaja” koji se mogu slobodno pomerati sa jednog kraja prostorije na drugi, dozvoljavajući korisniku da odredi veličinu i konfiguraciju jedinice prema trenutnim potrebama.  Multifunkcionalnost je  najbitnija odlika ovog projekta, i postoji upravo zahvaljujući koncepciji pokretnih zidova – blokova nameštaja koji se mogu postaviti u željenu poziciju u zavisnosti od dnevnih zahteva korisnika. Jednostavnim potezom izvlačenja, ovaj nameštaj se stavlja u aktivnu funkciju i obezbeđuje komfor ne samo stanarima, već i većem broju njihovih gostiju.


Svaki od pokretnih zidova, “barova”, predstavlja kombinaciju nekoliko elemenata od ukupno dvanaest, koliko ih ima. Prema nameni, kreirani su različiti tipovi  barova – dnevni bar, kuhinjski bar,  spavaći bar. Kao što svaki proizvod u trgovinskoj radnji ima svoj sopstveni barkod, tako i svako korišćenje ove prostorije ima svoj sopstveni raspored elemenata – barkod. Mogućnost komponovanja celine od različitih elemenata i različito pozicioniranje barova pružaju korisniku priliku da kreira  jedinstvenu kolekciju barkodova za svoj životni prostor.


Pored svega toga, kada je nameštaj izvučen iz zidova, otvori u kojima je on bio smešten postaju prozori. Ovakvi prozori u enterijeru, kao moderna evokacija tzv. “link windows” iz filozofije istočnjačkih vrtova, unose nov kvalitet u doživljaj enterijera tako što spajaju prostorne sekvence i daju nov dinamički kvalitet  prilagodljivosti i transformativnosti prostora. Stalna mogućnost promene veličine biva još jednom naglašena, a unutrašnji prozori postaju vizuelno sredstvo u virtuelnom uvećanju malog prostora stana.


SVAKI OD POKRETNIH ZIDOVA, “BAROVA”, PREDSTAVLJA KOMBINACIJU NEKOLIKO ELEMENATA OD UKUPNO DVANAEST, KOLIKO IH IMA. PREMA NAMENI, KREIRANI SU RAZLIČITI TIPOVI  BAROVA – DNEVNI BAR, KUHINJSKI BAR,  SPAVAĆI BAR.


Materijal od koga su napravljeni bar-zidovi jeste drvo. Ono je sveprisutni materijal u enterijeru, i možda jedini koji je mogao da sačuva likovni izraz od monotonije, klaustrofobije ili straha od praznog prostora, tzv. horror vacui. Najprirodnijeg i najtoplijeg vizuelno-taktilnog izraza, i univerzalnog psihološko-sugestivnog značenja koje je iskonski utkano u svest svakog čoveka, drvo predstavlja najneutralniju osnovu za materijalizaciju ove ideje. //ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No10Materijal od koga su napravljeni ovi bar-zidovi jeste drvo. Ono je sveprisutni materijal enterijera, I možda jedini koji je mogao da sačuva likovni izraz od monotonije, klaustrofobije ili pak utiska “horror vacui”.Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks