Search
Close this search box.
congress

ORDINACIJA SVETLOSTI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

VLADIMIR LOVRIĆ

OBJEKAT:

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA

LOKACIJA:

BEOGRAD, SRBIJA

POVRŠINA:

63 m2

FOTOGRAFIJE:

RADE KOVAĆ

POSEBNOST ORTODONCIJE KAO NAUKE JE U TOME ŠTO KVALITETNIM REŠENJEM U BILO KOM UZRASTU PACIJENTA DIREKTNO UTIČE NA NJEGOVO FIZIČKO I PSIHIČKO ZDRAVLJE, KROZ NJEGOV ESTETSKI IZGLED I ZDRAV OSMEH. OBIČNO SE SMATRA DA JE USPEŠNOST ORTODONTSKE INTERVENCIJE, ZAHVATA I TERAPIJE BOLJA KOD DECE I MLAĐE POPULACIJE, ŠTO NIJE SASVIM TAČNO, JER JE KOREKCIJA POLOŽAJA ZUBA U USNOJ DUPLJI  MOGUĆA I USPEŠNA U GOTOVO SVAKOM  ŽIVOTNOM  DOBU.

Rekonstrukcija unutrašnjih prostora, naročito kada se radi o promeni njihove osnovne namene, po pravilu zahteva kompleksan i integralan pristup projektovanju i prethodne analize koje se odnose na budžet, funkcionalnost, konstrukciju, instalacije, ali i fleksibilnost i jednostavnost u budućem toku održavanja. Svakako da je težina zadatka posebno naglašena kada se radi o pretvaranju stanova u poslovni prostor namenjen pružanju različitih zdravstvenih usluga.
Ostvariti visoke i stroge svetske standarde u funkcionalnom, tehnološkom i higijenskom smislu, a pri tome stvoriti originalan i prepoznatljiv enterijer sa personalnim dizajnom, bili su osnovni zahtevi Prof. Dr Budimira Mileusnića koje je postavio pred arhitektu Vladimira Lovrića u završnom redefinisanju jednog salonskog stana u centru Beograda u modernu specijalističku ordinaciju za stomatologiju i ortodonciju. Preventiva u stomatologiji i ortodonciji omogućava trajnu vrednost u životu svake ličnosti i zubi u tom smislu predstavljaju ogledalo našeg odnosa prema sebi, a za ovaj enterijer, sa svim njegovim funkcionalnim, organizacionim, enterijerskim i dizajnerskim rešenjima, mogu da kažem da predstavlja optimalnu projekciju za ordinacije namenjene ovakvim specijalističkim službama.


”Posebnost ortodoncije kao nauke je u tome što kvalitetnim rešenjem u bilo kom uzrastu pacijenta direktno utiče na njegovo fizičko i psihičko zdravlje, kroz njegov estetski izgled i zdrav osmeh. Obično se smatra da je uspešnost ortodontske intervencije, zahvata i terapije bolja kod dece i mlađe populacije, međutim mogućnost korekcije položaja zuba u usnoj duplji je moguća i uspešna za vreme celog ljudskog života.“ kaže Prof. Dr Mileusnić.
Već na samom ulasku u ordinaciju čita se dizajn snažnog identiteta. Organski oblikovana, ona svojim modernističko-minimalističkim izrazom opušta i smiruje, jer svi poznajemo strah i nelagodnost prilikom odlaska kod zubara. Dva snažna svetlosna oka dizajnirana na plafonu koji elegantno curi do polica iznad radnih elemenata, čine prostor glavne ordinacije moćnim, dajući mu dimenziju sofisticiranosti. Ovakvim pristupom oblikovanju enterijera i dizajnerskim rešenjima u ovoj izuzetnoj ordinaciji, arhitekta Lovrić suptilno ujedinjuje i naglašava značaj sinteze funkcije i dizajna, koji su u procesu projektovanja neodvojivi.

Bela boja i transparentnost definišu ovaj prostor i potenciraju osećaj čistoće i higijene. Kivi zelena boja  glavne stomatološke stolice i nekih elemenata u enterijeru, kao i odgovarajući tonovi podnih površina i zidova čekaonice, naglašavaju aspekt energije, prirodnosti i zdravlja. Prijemni hol sa pultom za evidenciju nastavlja se u čekaonicu i predstavlja tampon zonu između javnog dela i doktorske sobe sa bibliotekom. Dizajniran je u skladu sa celim enterijerom i njegovim zaobljenim formama, a plafon je ”probušen” velikim ogledalom i centralno postavljenim lusterom čije transparentne latice rasipaju svetlost, dajući sedefaste prelive po zidovima.

PREVENTIVA U STOMATOLOGIJI I ORTODONCIJI OMOGUČAVA TRAJNU VREDNOST U ŽIVOTU SVAKE LIČNOSTI, I ZUBI U TOM SMISLU PREDSTAVLJAJU OGLEDALO NAŠEG ODNOSA PREMA SEBI,  -KAŽE PROF. DR MILUESNIĆ.

Podovi su takođe izvedeni monolitno, a prema zidovima se zadižu u vidu polukružne sokle visoke 6cm. To omogućava da se sve podne površine održavaju na visokom higijenskom nivou bez mogućeg sakupljanja nečistoće u uglovima. Podovi su sa ekološkim performansama koje zadovoljavaju najstrože evropske standarde za ovakvu namenu prostora i imaju visokokvalitetne higijenske, antistatičke i antibakterijske karakteristike. Zidovi su takođe obrađeni  potpuno neutralnim akrilnim ekološkim bojama. Plafoni podržavaju zaobljene forme enterijera, što celom prostoru ordinacije daje osoben organski karakter.//ek Katarina Tomić – Više u EKO KUĆI No10
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks