Search
Close this search box.
congress

SMART FOREST CITY

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

STEFANO BOERI ARCHITETTI, LAURA GATTI, MIC, TRANSSOLAR

OBJEKAT:

PAMETAN GRAD

LOKACIJA:

KANKUN, MEKSIKO

POVRŠINA:

557 ha m2

FOTOGRAFIJE:

RENDERI STEFANO BOERI ARCHITETTI
Smart forest city 1

DŽINOVSKA BOTANIČKA BAŠTA U SAVREMENOM GRADU, PODIGNUTA U SKLADU SA TEKOVINAMA MAJANSKOG NASLEĐA U ODNOSU PRIRODNOG I DUHOVNOG SVETA, SVOJEVRSNA JE VIZIJA BUDUĆNOSTI. U BOERIJEVOM GRADU MOGU SE VIDETI URBANE ŠEME SAČINJENE OD NEBODERA POKRIVENIH BILJKAMA, VODENIH KANALA, BULEVARA I BICIKLISTIČKIH I ŠETNIH STAZA. TU SU I JAVNI PARKOVI I PRIVATNI VRTOVI, ORGANSKE BAŠTE, ZELENI KROVOVI I ZELENE FASADE.

Italijanski arhitekta Boeri je u saradnji sa svojim timom Stefano Boeri Architetti osmislio i predstavio svojevrsnu metropolu budućnosti nazvanu Smart Forest City. Nakon kreiranja Bosco Verticale, dve ozelenjene zgrade u Milanu, dve impozantne vertikalne šume u urbanoj sredini, Boeri je objavio svoj sopstveni manifest Urban Forestry, predstavljen kao otvoreni poziv svima koji ekološku problematiku doživljavaju kao priliku za njeno stalno unapređivanje na globalnom niovu. Građani sveta mogu učestvovati u globalnoj kampanji urbanih zasada koja povećava prisustvo šuma i drveća u gradovima. Projekat Smart Forest City dolazi kao prirodni nastavak ovog razmišljanja i razvija ključne tačke manifesta koje je studio istakao. Ideja i koncept grada budućnosti realizovani su za tekstilni konglomerat sa sedištem u Hondurasu, a plod su saradnje sa kompanijom sprecijalizovanom za nekretnine, Grupo Karim. Projekat Smart Forest City – Cancun koji zauzima površinu od 557 hektara, predložen je kao alternativa planovima za izgradnju trgovačkog kvarta i ogromnog tržnog centra u oblasti južno od meksičkog grada Kankun, nedaleko od aerodroma.

Smart forest city 3

Džinovska botanička bašta u savremenom gradu, zasnovana na Majanskom kulturnom i duhovnom nasleđu, svojevrsna je vizija budućnosti. Urabni ekosistem je takav da su u njemu priroda i grad isprepleteni i deluju kao jedan organizam. U Beorijevom gradu mogu se videti urbane šeme sačinjene od nebodera pokrivenih biljkama, vodenih kanala, bulevara i biciklističkih i šetnih staza. Tu su i javni parkovi i privatni vrtovi, organske bašte, zeleni krovovi i zelene fasade. Zabrinuti za klimatske promene, zagađenje, šumske požare, uništavanje staništa i izumiranje životinja, dizajneri veruju da bi primer grada Kankuna mogao biti pokretač za podsticanje prisustva ekološki održivog modela razvoja urbanih sredina. ‘Pametni šumski grad’ mogao bi naš svet da učini boljim mestom, značajno smanjujući različite negativne uticaje na životnu sredinu, verovatno i kroz promovisanje nove vrste naselja – humanog grada prirode i biološke raznolikosti.

Smart forest city 2

Meksički futuristički grad imaće duplo više stabala drveća nego stanovnika. Uz savršen ‘zeleni’ i ‘plavi’ sistem koridora i oblasti, građani će živeti okruženi vodom, čistim vazduhom, drvećem i biljkama, a sve što im je potrebno biće smešteno na ‘pešačkoj’  ili ‘biciklističkoj’ udaljenosti. Sva energija koju će koristiti biće iz obnovljivih izvora. // ek Dejan Popov – Više u EKO KUĆI No35

Smart forest city 4
Smart forest city 5
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda