Slatkovodni akvarijum

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

3LHD (SAŠA BEGOVIĆ, MARKO DABROVIĆ, TATJANA GROZDANIĆ BEGOVIĆ, SILVIJE NOVAK, IRENA MAŽER HRANUELLI, VIBOR GRANIĆ, DEŠA UCOVIĆ, IVANA ŠAJN, NEVENA KUZMANOVIĆ, ROMANA ILIĆ)

OBJEKAT:

JAVNI OBJEKAT KARLOVAČKI SLATKOVODNI AKVARIJUM I MUZEJ RIJEKA

LOKACIJA:

KARLOVAC, HRVATSKA

POVRŠINA:

2.915 m2

FOTOGRAFIJE:

MARKO ERCEGOVIĆ, JURE ŽIVKOVIĆ, GEOARHEO

KARLOVAČKI AKVARIJUM JE OBJEKAT SASTAVJEN IZ SEGMENATA KOJI SU KREIRANI KAO SKULPTURALNI GESTOVI ARHITEKTONSKIH RAZMERA. DEFINISAN JE PROSTOROM SPECIFIČNOG RITMA, TEKSTURE I TRETMANA SVETLOM. GRAĐEVINA SAŽIMA OKOLNU PRIRODU ČINEĆI JE AKTIVNIM SUBJEKTOM JEDNE INTERESANTNE PRIČE KOJA POSEDUJE SPOSOBNOST DA OSTVARI SINERGIJSKI I DIJALOŠKI ODNOS SA AKTIVNOSTIMA KOJE SE U OBJEKTU ODVIJAJU, A ISTOVREMENO I SA ONIMA KOJA GA OKRUŽUJU.

Karlovački slatkovodni akvarijum smešten je uz obalu reke Korane kao strukturalno umetničko delo koje svojom prostornom artikulacijom inkorporira prirodu koja ga okružuje. Bez obzira da li projekat posmatramo kao intervenciju na nivou pejzaža, urbanističku intervenciju na nivou mikro-lokacije, kao arhitektonski kompleks ili niz enterijerskih prostornih instalacija i rešenja, jasno je da svi navedeni prostorni nivoi egzistiraju u dinamičnim međuodnosima i tako grade suštinu ovog kompleksnog i programski zahtevnog arhitektonskog gesta.

URANJANJE U PRIRODU

Funkcionalnost, estetički sklad i likovno struktuiranje izraza glavne su odlike ovog objekta koji reflektuje trodimenzionalnu viziju za unapređenje prostora. Oblik zgrade inspirisan je istorijskim jezgrom grada- karlovačkom zvezdom okruženom odbrambenim zemljanim nasipima. Cilj je bio da se dobije novo gradsko žarište na desnoj obali Korane, da se afirmiše šetalište, osmisli mesto zaustavljanja i ustanovi turistička atrakcija.

U središtu zgrade formiran je otvoreni javni trg sa kojeg se protežu tri pešačke staze : prema zapadu, ka centru grada i šetalištu uz reku, prema jugu, u pravcu multifunkcionalne površine na kojoj se održavaju koncerti i prema istoku, ka glavnom prilazu sa puta i stadiona. Postavljene komunikacije određuju prostornu matricu i mesta kontakata sa bočnim vezama.

DOMINANTNA JE SCENSKA FUNKCIJA ARHITEKTURE, SVEPRISUTNA I PODRAZUMEVAJUĆA U OVAKVOM TIPU OBJEKTA, ALI SE PROSTOR USPOSTAVLJA KAO AKTIVNI ENTITET I PREVAZILAZI DOMEN ISKLJUČIVO ESTETIZOVANOG PRIZORA.

PROSTOR KAO SCENA I/ILI AKTER

Specifičan sadržaj ovog prostora primarno određuje način interpretacije i razvojni tok procesa projektovanja. On daje kontekst koji povezuje sve komponente prostora. Izložba prikazuje tok reke, rečnu floru i faunu i njen biodiverzitet. Počinje sa vodenom površinom trga, a zatim se spušta u podrum zgrade koristeći rampu koja vijuga poput reke. Akvarijumi su postavljeni duž, iznad i ispod putanje posetilaca.

ek VESNA RAVIĆ u EKO KUĆI No39 

Atrakcija je i prolazak kroz tunel, koji simulira uranjanje u reku.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: