Search
Close this search box.
congress

Seoce na kraju sveta

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

SAMI RINTALA, ANDREAS G. GJERTSEN, YASHAR HANSTAD, DAGUR EGGERTSSON

OBJEKAT:

KUĆE ZA ODMOR / FLEINVAER REFUGIUM

LOKACIJA:

FLEINVAER, GILDESKAL KOMMUNE, NORVEŠKA

POVRŠINA:

123 m2

FOTOGRAFIJE:

PASI AALTO

NA KRAJNJEM SEVERU NORVEŠKE, NA MALOM OSTRVU U ARHIPELAGU FLEINVAER, KOJI SE NALAZI UNUTAR ARTIČKOG KRUGA, KOMPOZITOR I MUZIČAR HAVARD LUND STVORIO JE UTOČIŠTE ZA UMETNIKE I SVE ONE KOJI ŽELE DA POBEGNU OD REALNOSTI. IMPRESIVNO PRIRODNO OKRUŽENJE NADAHNJUJE, PODSTIČE KREATIVNOST I KONTEMPLACIJU, VRAĆA ČOVEKA SAMOM SEBI.

Ovo artičko skrovište je malo moderno selo koje se sastoji od deset monofunkcionalnih kuća namenjenih izdavanju. Ove kolibe izgrađene su od kebonijevog drveta i počivaju na štulama, dok su čeličnim kablovima pričvršćene za krševitu stenu.

Postoje četiri objekta za spavanje, kupatilo, kuća za kuvanje i trpezarija, dnevni boravak (koncipiran kao studijska soba sa klavirom), sauna, kuhinja na otvorenom i kuća zvana “kula za velike misli”. I sam naziv kompleksa, “Fordipningsrommet” prevodi se kao “prostor za duboke misli”.

Oličenje ove ideje najprisutnije je u kolibi smeštenoj na samom vrhu padine, koja podseća na džinovsku kućicu za ptice. Iz nje se pruža prekrasan pogled na more i susedna ostrva.To je savršeno mesto za posmatranje fenomena Aurora borealis, severnog svetla koje se pojavljuje na nebu arhipelaga od septembra do aprila. Od novembra do sredine januara, na ovom lokalitetu nema direktne sunčeve svetlosti, ali postoje neverovatni pogledi na Mesec i zvezde.

SVAKA OD DESET EKOLOŠKIH STAMBENIH KABINA GOSTIMA PRUŽA UVEK NOV I DRUGAČIJI POGLED NA NORVEŠKO MORE, OBLIŽNJA OSTRVA, BIOCENOZE PTICA, IZLASKE I ZALASKE SUNCA, SEVERNU SVETLOST, PONOĆNO SUNCE I DRUGO.

Dizajnirane su kao slobodnostojeće kutije presvučene održivim tropskim drvetom. Kompozicija objekata spušta se niiz padinu brežuljka i time pokreće inicijativu za istraživanjem ne samo ostrva i njegovih vizura ka horizontu, već i sopstvenih unutrašnjih misli i osećanja. Kompleks je dizajniran i izgrađen tako da funkcioniše kao jedinstven oblik i nudi svojevrsno komforan smeštaj. Umesto luksuza, ponuženi su najkvalitetniji prirodni materijali i samo ono što je potrebno da bi se obavljale najosnovnije životne funkcije- kuvanje, čišćenje, spavanje. Prostor je strogo minimalistički i opremljen je po principu “potrebnog i dovoljnog”. –ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ u EKO KUĆI No38 

Žiža kompleksa je koliba smeštena, na samom vrhu padine. Ona podseća na džinovsku kućicu za ptice iz koje se pruža prekrasan pogled na more i susedna ostrva.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda