SIGURNO SKLONIŠTE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

STEPHANIE FORSYTHE, TODD MacALLEN

OBJEKAT:

MONTAŽNI ZID/SOBA

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

MOLO

SVAKA VRSTA NESREĆE KOJA DOVODI DO UGROŽAVANJA ILI UNIŠTAVANJA MESTA STANOVANJA NAVODI NAS NA PITANJE GDE I KAKO NASTAVITI ŽIVOT. U TAKVOJ SITUACIJI MAGIČNA SOBA NAM VRLO BRZO MOŽE PRUŽITI TOPLO PRIVREMENO SKLONIŠTE.

Učestale razorne prirodne nepogode kao što su zemljotresi, cunamiji, tornada i poplave, sve više podstiču dizajnere da osmisle inovativna rešenja za izgradnju privremenih skloništa. Jedno od takvih rešenja je softshelter kanadske firme molo, koja je smislila sistem montažnih pregradnih zidova koji omogućavaju privatnost i mir pojedincima i porodicama u situacijama kada zbog elementarnih nesreća ostanu bez krova nad glavom, a neophodno je da im se hitno obezbedi privremeni smeštaj.


Koncept softshelter razvijen je iz softwall i softblock modularnih sistema. Softshelter je ’plisirani’ – ’harmonika’ zid koji se razvlači na potrebnu dužinu i u kombinaciji sa brojnim načinima spajanja omogućava stvaranje soba u raznim oblicima i pozicijama – od jednostavno poređanih soba tipa ’zid do zida’, do stvaranja većeg broja soba sa hodnicima, sve u zavisnosti od raspoloživog prostora.


Visina zida je dva metra, može se razvući maksimalno do 4,5 metra, a u spakovanom stanju je debeo svega 5 centimetra, što omogućava lako skladištenje i transport. Napravljen je od smeđeg kartona, od 50% recikliranih vlakana i 50% novih vlakana koja ojačavaju zid, a može se reciklirati posle određenog vremena upotrebe. Svaki komad se može nastaviti metalnim spojevima da bi formirali odvojen prostor različitih površina u kome može da boravi od jedne do četiri osoba. Prostor u kome se zid montira, mora da ima ravan i suv pod.


Nerazvučen i upakovan, zid se lako transportuje širom sveta. Brzo i lako se otpakuje i montira, nikakvo stručno znanje nije potrebno, a pojedinac ili mala grupa ljudi za pet minuta mogu da montiraju zid ili sobu i to bez upotrebe alata. Krajevi zidova se međusobno spajaju ugrađenim magnetima. Mogu se formirati i grupe soba tako da između njih budu hodnici za komunikaciju. //ek Ljiljana Radojičić – Više u EKO KUĆI No13
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: