LLSTOOL STOLICA JEDNOSTAVNOG I ČISTOG DIZAJNA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LUKA LOČIČNIK

OBJEKAT:

STOLICA

LOKACIJA:

SLOVENIJA

KAKO ISTIČU SAVREMENA VELIKA IMENA ARHITEKTURE, ARHITEKTA NE OBLIKUJE SAMO ZGRADU, NEGO I ENTERIJER, SVE DO POJEDINAČNIH KOMADA NAMEŠTAJA, PA I VIŠE OD TOGA.

Kada je Tadej Glažar, profesor i prodekan Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani, pokretao radionicu za svoje studente, nije znao u šta se upušta. Arhitektonski biroi većine njegovih kolega bili su usredsređeni isključivo na zgrade, retko kad i na urbani dizajn. Za Glažara je to pitanje bilo i ostalo daleko složenije — arhitektonske teme bi trebalo da obuhvataju kako arhitekturu, tako i razne segmente dizajna: industrijski dizajn, urbani dizajn, programiranje, čak i grafički dizajn. Ipak, nije mogao ni da zamisli da će fakultetska radionica izvesti stolicu koja će dospeti na tržište i prodavati se u svetu putem Interneta.


Projekat ove stolice je počeo kao malo idejno rešenje dizajnera Luke Ločičnika za fakultetsku radionicu. Polazište za njen razvoj su bili materijal i tehnologija – oblikovana lamelirana šperploča. Lamelirana šperploča je odličan materijal za izradu nameštaja, izuzetno je održiv i ima jake kompresivne i zatezne karakteristike. Cilj dizajnera i jedna od najbitnijih stavki bila je da se postigne jednostavnost oblika, kao i da se komad napravi od što je moguće manje elemenata.


Ono što najbolje karakteriše LLstool su jednostavnost, prilagodljivost, elegancija i multifunkcionalnost. Izuzetno udobna višenamenska stolica se jednostavno montira sa dva identična oblikovna ”L” elementa koja su dosta savitljiva i izuzetno pogodna za skladištenje. Pored funkcije stolice, ovaj komad nameštaja prilagođen višestrukoj primeni može da bude i kafe stočić ili polica. Ne sadrži nikakve metalne elemente i nikakav alat nije potreban za njegovu montažu. Shodno tome, lako se prilagođava funkciji i može se koristiti u bilo kojoj prostoriji.


U potpunosti je napravljen od bukovog drveta, a završna zaštitna obloga je od prirodnog lanenog ulja ili mat laka. Moguće je napraviti perforacije ili koristiti tekstilni dodatak, tzv. ‘’čarape’’, čime se naslon stolice može dodatno prilagoditi ličnim potrebama. Tekstilni dodatak je izradila profesorka Almira Sadar. Osnovna dimenzija, debljina elemenata stolice je 14mm. //ek Ivana Nikolić – Više u EKO KUĆI No13
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: