Search
Close this search box.
congress

Shadow box

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

JOHNSON CHOU INC.

OBJEKAT:

ENTERIJER PORODIČNE KUĆE

LOKACIJA:

TORONTO, KANADA

POVRŠINA:

180 m2

FOTOGRAFIJE:

BEN RAHN, A-FRAME STUDIO

KOLORISTIČKI OGRANIČEN SVET U KOME ULTIMATIVNA BELINA ISPUNJENA IGROM SVETLOSTI I SENKE PROPAGIRA IZVESNO IZNENAĐENJE I POTREBU ZA MENTALNIM ANGAŽOVANJEM, IMPLICIRA SPECIFIČNU SENZIBILNOST DOŽIVLJAJA I PRELAZAK U MEDIDATITIVNO STANJE, DOK ISTOVREMENO SVEDOČI O PROLAZNOSTI VREMENA I LEPOTI SADAŠNJEG TRENUTKA.

Jednostavnost i balans koji određuju zdrav odnos prema enterijeru nisu samo umišljena pravila koja podržavaju osobe sklone minimalizmu, niti su to enterijeri koji se plaše boje, kombinatorike i inovacije, već sasvim suprotno – manipulacijom bele i igrom svetlosti i senke kao osnovnim elemetima enterijera, autor iskače iz okvira očekivanog, postižući efekat scenskog dizajna, hedonizma i apstrakcije. Konceptno vođen projekat sa izrazitom i ekstremnom unutrašnjom atmosferom izveden je na čist i jedinstven način.

SENKE KAO SVEDOCI PROLAZNOSTI

Shadow Box je svedočenje protoka vremena hvatanjem neuhvatljive igre svetlosti i senke, što stvara pojačani osećaj kretanja kroz različite prostorne skale i iskustva. Kuća je konfigurisana tako da uhvati neprestano promenljive efekte svetla i senke u različitim delovima prostora koji je zamišljen kao instrument za filozofsku procenu prolaznosti vremena.

Autor inspiraciju pronalazi u Suncu kao arhetipu principa svetla, koje je pored simbola univerzalne, besuzlovne ljubavi i jedan od osnovnih kosmičkih principa. Svetlost omogućava napredovanje, život, razvoj, dobro raspoloženje koje može voditi sve do ekstaze, dubokog sveukupnog zadovoljstva i ispunjenosti. Tama je za san, za neostvareno, dok je svetlost slavljenje života, veselje, sjaj, zdravlje, svesnost, pozitivna energija, svež vazduh. Zato je svesna i stabilna veza sa principom svetla mogućnost otelotvorenja iskonske arhitektonske čistote i donosi obilje pozitivne energije koja može biti iskorišćena u najrazličitije svrhe. Zato je svesna i stabilna veza sa principom svetla mogućnost otelotvorenja iskonske arhitektonske čistote i donosi obilje pozitivne energije koja može biti iskorišćena u najrazličitije svrhe.

PROSTOR KOJI MENJA VIZURU POSMATRANJA MINIMALISTIČKOG DIZAJNA I OTKRIVA NJEGOVU VIŠEZNAČNOST KROZ ELEGANCIJU I SOFISTICIRANU IGRU SVETLA I SENKE U NESVAKIDAŠNJIM KADROVIMA.

MONOHROMIJA

Monohromatski enterijer svedenih linija u sebi nosi duboku poruku iracionalnog koje se manifestuje kroz spontanost da se nešto naizgled beskrajno i nedovršeno konačno realizuje i razreši. On je ostvarenje mira i spokoja, mogućnost stvaranja sopstvenog svemira koji svaki čovek nosi u sebi. Prostor koji menja vizuru posmatranja minimalističkog dizajna otkriva njegovu višeznačnost kroz eleganciju i sofisticiranu igru svetla i senke u nesvakidašnjim kadrovima. Suština njegovog likovnog izraza nije, kako se na prvi pogled čini, u apstrahovanju, već u racionalnoj objektivizaciji izgubljenog reda u haotičnom životu društva i pojedinca. Lišavanje prostora suvišnih detalja, poliharmonije i kontrasta, rezultira spajanjem svesnih sadržaja sa nesvesnim nabojima i čovekovim prisustvom u svakom deliću nameštaja i prostora koji traga za savršenim redom i harmonijom nasuprot vrevi i metežu svakodnevnice. Osnovna dogma ovakvog dizajna je njegova čistoća, ostvarena redukcijom i odsustvom nepotrebnih elemenata. Iako određuje prostor kao jedinstvenu celinu koja treba da bude oslobođena suvišnog, autor ipak ne razvija apsolutnu monohromiju (rukohvat stepeništa, crni prozorski okvir, ležaljka). -ek VESNA RAVIĆ u EKO KUĆI No40

Prostorije različitih visina prizivaju osećaj širenja ili kompresije, zavisno od smera kretanja posmatrača.

Autor teksta: Vesna Ravić March
Stalni saradnik u rubrikama za arhitekturu, enterijer i dizajn u Magazinu za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks