Alumil Exl1

SAVRŠENSTVO JEDNOSTAVNOSTI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

JOVAN MITROVIĆ, DIPL. INŽ. ARH

OBJEKAT:

FISKULTURNA SALA

LOKACIJA:

OBRENOVAC, SRBIJA

POVRŠINA:

1100 m2

FOTOGRAFIJE:

RELJA IVANIĆ, WWW.RELJAI.COM

FISKULTURNA SALA U OBRENOVCU DONELA JE SVOM AUTORU JOVANU MITROVIĆU OVOGODIŠNJU NAGRADU RANKO RADOVIĆ ZA REALIZOVANO ARHITEKTONSKO DELO. AUTOR PROJEKTA STVORIO JE KONCEPCIJSKI HOMOGENIZOVANU CELINU  KOJA JE REZULTAT PRAVILNOG GRUPISANJA I ARTIKULACIJE  PROSTORNIH OBLIKA, RITMIČNOSTI PUNOG I PRAZNOG, SVETLOSTI I SENKE, I  PRI TOME OČUVAO JEDINSTVO ARHITEKTURE I OKRUŽENJA. VODEĆI SE  PRINCIPOM DA JE OSNOVNI ELEMENT KREIRANJA PROSTORA NJEGOVO OBLIKOVANJE, AUTOR JE SINTETIZOVAO SPOLJAŠNJI I UNUTRAŠNJI PROSTOR U JEDINSTVENU CELINU.

Projekat fiskulturne sale u Obrenovcu je rezultat analize zatečenih prirodnih i građenih resursa parcele i njenog okruženja. Prostorne i programske odluke, autor ovog izuzetnog projekta, arhitekta Jovan Mitrović, doneo je sa ciljem da afirmiše topografiju i geometriju prirodnog konteksta, insistirajući na očuvanju zatečenog zelenog fonda. Potreban volumen arhitektonske intervencije znatno bi narušio postojeći ambijent, jer bi nadvisio značajne objekte u okruženju – crkvu, školu koja je najstarija u Beogradu i Sokolski dom, zaštićeni objekat arh. Momira Korunovića. Kao odgovor na ovakve urbanističke uslove, autor daje ubedljivo rešenje – utiskivanje dve trećine volumena u zemlju, kao betonskog vodonepropusnog korita. Na ovaj način je teren pokrenut, pa objekat ne konkuriše prirodi već se sa njom sažima i dopunjuje.// ekVESNA RAVIĆ- Više u EKO KUĆI No 18

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: