Alumil Exl1

RECIKLIRANE KREACIJE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Sayaka Ganz

LOKACIJA:

NAJBOLJI NAČIN NA KOJI JEDAN UMETNIK MOŽE DA POMOGNE U SMANJENJU OTPADA JE DA UKAŽE NA LEPOTU RAZLIČITIH MATERIJALA I DA PRIKAŽE ŠTA SE SVE MOŽE URADITI PONOVNOM UPOTREBOM OTPADNOG MATERIJALA. NA TAJ NAČIN, PRIMENOM NOVIH IDEJA, STVARA SE NOVA UMETNOST.

Sajaka Ganc rođena  je i odrasla u Jokohami, u Japanu, a živela je u Brazilu i Hong Kongu. Trenutno predaje kurseve dizajna i slikanja na Univerzitetu Fort Vejn u američkoj državi Indijana. Vođena kombinacijom strasti prema neobičnim oblicima i interesovanjem za odbačene predmete, svojim skulpturama od reciklirane plastike iz domaćinstva, predstavlja životinje u pokretu. Ono što karakteriše njena dela su bogatstvo boja i snažna energija kojom zrače.

Vaspitavana pod uticajem japanske filozofije Šinto, još dok je bila u vrtiću učena je da ’’predmeti koji su prerano odbačeni noću plaču u kantama za otpatke’’.

Šinto je drevna japanska religija, nastala u davnoj istoriji na japanskim ostrvima. Naziv sadrži dve kineske reči –  šin, što znači božanski i tao, što znači put. To je prevod japanske fraze kami no mići, što znači put kamija.  Kami u prevodu znači bog ili božanstvo, a najčešće i duh. Kamiji se nalaze svuda i skoro sve što postoji može biti kami: stene, drveće, planine, vodopadi, životinje. Veruje se da svi predmeti i živa bića imaju dušu, naročito oni koji su na neki način neobični.

UČENA I VOĐENA TOM FILOZOFIJOM, POSTAVILA JE OVAJ PRAVAC KAO INSPIRACIJU I SMERNICU SVOM UMETNIČKOM STVARANJU, ZADOVOLJAVAJUĆI NA TAJ NAČIN LIČNU POTREBU DA SE  PRILAGOĐAVA  RAZLIČITIM OKRUŽENJIMA I STVARA SOPSTVENU HARMONIJU.

Izabrala je žicu i krenula da stvara razne vrste interesantnih predmeta. Nakon studije i razmatranja žice iz svakog ugla, proširuje repertoar materijala za izradu svojih kreacija i počinje da uživa u spajanju raznih vrsta materijala u jednu celinu, skulpturu. Prikuplja korišćene i odbačene predmete i svojim talentom i entuzijazmom ih preobražava, unosi im dušu, život i pokret, pridajući  celom tom procesu veliki značaj, što oslobađa njenu umetničku prirodu. Tako shvata situaciju u kojoj se nalazi i vreme u kome živi i pokušava da prenese poruku nade. Posmatračima svojih skulptura pruža osećaj da čak i male zaboravljene stvari mogu da koegzistiraju i formiraju lepo umetničko delo. //ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No06

Swirling – Re-surgence

Just hanging out – Forest

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: