Search
Close this search box.
congress

PRVI MEĐUNARODNI KONGRES ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

BRANKO IGNJATOVIĆ, MARKO JAKAŠOVIĆ

PRVI MEĐUNARODNI KONGRES ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST SA PRATEĆOM IZLOŽBOM I RADIONICAMA ODRŽAN JE 7. I 8. OKTOBRA U ZGRADI JUGOSLOVENSKE KINOTEKE U BEOGRADU. OVA VELIKA MANIFESTACIJA ARHITEKTURE I KULTURE OKUPILA JE NA JEDNOM MESTU TRINAEST POZNATIH ARHITEKATA IZ OVE OBLASTI IZ DVANAEST ZEMALJA SVETA, KAO I VELIKI BROJ DOMAĆIH I REGIONALNIH STRUČNJAKA, ARHITEKATA, PROJEKTANATA, INŽENJERA, DIZAJNERA, STUDENATA I DOKTORANATA.


Prvi međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST sa pratećom izložbom i radionicama održan je 7. i 8. oktobra u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Kongres su organizovali Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i Udruženje Ekokultplus, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Kroz sve segmente, Kongres je obuhvatio značajne teme sa fokusom na održivi i ekološki pristup u arhitekturi i dizajnu uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Kroz recentne projekte i studije, predavači su domaćoj stručnoj javnosti približili svetske savremene tokove u arhitekturi, nove metode i zelene tehnologije, značaj korišćenja i primene svih vidova obnovljivih izvora energije u arhitektonskom projektovanju i gradnji, kao i odabira odgovarajućih energetski efikasnih i inteligentnih sistema, nezagađujućih i recikliranih materijala, proizvoda, aparata i opreme, sve do krajnje realizacije.


Projektanti, arhitekti, građevinski inženjeri, stručnjaci iz različitih oblasti, studenti i doktoranti imali su priliku da o navedenim temama čuju iz ugla svetskih stručnjaka. Svoje viđenje ove teme, značaj energetski efikasnog projektovanja predstavili su arhitekti Einar Jarmund iz Norveške, Mischa Witzman iz Francuske, Georg W. Reinberg iz Austrije, Taro Tsuruta iz Velike Britanije, Hans Murman iz Švedske, László Földes iz Mađarske, Alessio Battistella iz Italije, Kristoffer Tejlgaard iz Danske, Petra Ostanek iz Slovenije, Ljubomir Miščević iz Hrvatske, Boguslaw Barnas iz Poljske, Dušan Ignjatović i Vladimir Lovrić iz Srbije.


– Poznati arhitekti iz celog sveta, predavači na ovom kongresu su kroz predavanja predstavili svoja autorska dela posvećena ekološkoj, održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi i dali odgovore na pitanja na koji način oblikovati arhitekturu sadašnjosti i budućnosti. Danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje mora da bude održivo u svim segmentima, u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, pri čemu se istovremeno mora obezbediti maksimalna zaštita prirodnih resursa – zemlje, vode i vazduha, rekao je predsednik Organizacionog odbora i jedan od predavača mr Vladimir Lovrić, dia.


Posle prošlogodišnjeg uspešno održanog Međunarodnog kongresa građevinskih materijala BETON, ove godine po prvi put u Srbiji i regionu realizovan je Kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST, koji se visokim kvalitetom predavača i organizacije pozicinirao na regionalnoj arhitektonskoj sceni kao značajna manifestacija koja će se u budućnosti redovno održavati svake godine.


Saradnja sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu ima za cilj angažovanje mladih arhitekata i studenata, kao jedan od oblika afirmisanja njihovog rada i stvaralaštva i uz formalno, fakultetsko obrazovanje, potencira značaj neformalnog kontinuiranog obrazovanja, kao i unapređenja praktičnih i teorijskih znanja iz oblasti održive, ekološke i energetski efikasne arhitekture. Ovim kongresom, Magazin Eko kuća i Udruženje Ekokultplus učvrstili su saradnju i istakli značaj ovakvog vida produžene edukacije za mlade arhitekte, studente i doktorante.


-Ovaj kongres je važan za zajednicu arhitekata, urbanista i inženjera u Srbiji, jer donosi inovativan pristup i pokazuje potencijal njegove implementacije i diseminacije. Zatim, ovo je dobro mesto za učenje i razmenu, upravo između obrazovanja, prakse i istraživanja. To je otvorena platforma za diskusiju i razmenu znanja i iskustava u dobi održivosti. I naravno, ovo je značajan početak jedne, nadamo se, duge i unosne saradnje između uključenih strana. Ovo je dobra prilika da se podstakne saradnja i da se fokusiramo na izgradnju platforme i bolje umreženosti stručnjaka u našem regionu.


Sigurna sam da je iskustvo svetski poznatih stručnjaka, međunarodno priznatih urbanista i planera, arhitekata, inženjera, proizvođača i edukatora pretvorilo Beograd tokom dva dana kongresa u dinamičnu platformu za razmenu iskustava i ekspertize u oblasti održivih rešenja primenljivih u gradovima širom sveta. Stoga je Arhitektonski fakulteta među prvima podržao ovaj događaj, ili bolje rečeno misiju iz koje potiče, rekla je dr Ana Nikezić, prodekan za nauku Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.


Dugoročni cilj Udruženja Ekokultplus i Eko kuće je da ovaj i slični projekti u budućnosti rezultiraju povećanjem lokalnog ekonomskog rasta kroz saradnju sa lokalnim upravama, institucijama i strukovnim organizacijama koje dele iste vrednosti i zalažu se za održiv pristup arhitekturi, umetnosti i životu uopšte.


Ovakav koncept prepoznali su i veliki svetski brendovi i poznate firme iz regiona i Srbije koje deluju u oblasti proizvodnje i usluga u domenu održiovg razvoja i energetske efikasnosti, uz čiji podršku je realizovana manifestacija. Jedna od najrazvijenijih kompanija na globalnom nivou u oblasti dizajna i proizvodnje ekstrudiranih aluminijumskih proizvoda Alumil, novi brend ekskluzivne keramike Tilezza, koji izuzeto visokim kvalitetom izrade, asortimanom, površinskim strukturama i paletom boja konkuriše najpoznatijim svetskim brendovima u ovoj oblasti, belgijska kompanija koja se bavi proizvodnjom širokog asortimana aluminijumskih profila Aliplast, poljski brend koji se bavi proizvodnjom krovnih prozora Fakro, jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti odvodnjavanja i prečišćavanja površinskih voda i voda unutar objekata Aco i austrijski brend koji se bavi sitemima fasadne izolacije, fasadnih premaza i premaza za enterijere Sto – kompanije su koje su prepoznale značaj ovakvog vida edukacije domaćih arhitekata i inženjera i potrebu približavanja svetskih trendova domaćoj i regionalnoj stručnoj javnosti. Kongres su podržale i ambasade i kulturni centri, koji su omogućili učešće predavača iz svojih zemalja – Austrijski kulturni forum, Ambasada Republike Poljske, Ambasada Kraljevine Norveške i Francuski institut.//
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS