Search
Close this search box.
congress

PRVA SOLARNA STANICA ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

OBJEKAT:

STANICA ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH VOZILA

LOKACIJA:

ZAGREB, HRVATSKA

FOTOGRAFIJE:

IVAN DOROTIĆ

SMANJENJE BUKE NA ULICAMA, UŠTEDA NOVCA ZA GORIVO I OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE SAMO SU NEKE OD PREDNOSTI ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA. PRVI AUTOMOBIL NA ELEKTRIČNI POGON NASTAO JE KRAJEM 19. VEKA, ALI JE NAKON PRVOBITNOG USPEHA UBRZO BIO  ZABORAVLJEN. INTERESOVANJE ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE JE POSLEDNJIH GODINA U VELIKOM USPONU, A NJIHOVA PRODAJA JE U PORASTU, U SKLADU SA PLANOM EVROPSKE UNIJE DA DO 2020. GODINE NA PUTEVIMA IMA TRI I PO MILIONA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA I 800.000 STANICA ZA NJIHOVO PUNJENJE.

U Hrvatskoj postoji veliki broj stanica za punjenje električnih automobila, ali je prva koja za napajanje koristi solarnu energiju  – ELEN Leaf, puštena u rad tek nedavno. Nastala je kao produkt razvojnog projekta Hrvatske elektroprivrede, u okviru koga su do sada na 21 lokaciji u 12 gradova širom Hrvatske otvorene stanice za punjenje elekričnih vozila.

Sastoji se od dve nadstrešnice na kojima se nalaze solarni paneli i ultrabrze stanice za punjenje automobila snage 50 KW DC i 43 KW AC. Pomoću solarnih panela ELEN Leaf stanica će godišnje proizvoditi 3000 KWh električne energije iz obnovljivog izvora – sunčeve energije.
Ova tehnološki i dizajnerski jedinstvena stanica predstavlja izvanredan spoj koncepta elektromobilnosti i primene obnovljivih izvora energije. Istovremeno se mogu puniti dva automobila, a s obzirom da površina stanice odgovara standardnom parking mestu, ne zauzima dodatni prostor.

Prva ELEN Leaf stanica nalazi se ispred zgrade Gradske uprave grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića, ali tipski objekat poput ovog može nicati na raznim lokacijama. Zahvaljujući svojoj modularnosti može se proizvesti i montirati relativno brzo.// Više u EKO KUĆI No23

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
Dijalog o klimatskim promenama