Search
Close this search box.
congress

PRIRODOM INSPIRISANA KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MARK MERER

OBJEKAT:

WELHAM STUDIO -WEST 2.69

LOKACIJA:

SOMERT, UK

FOTOGRAFIJE:

LOUIS PORTER- WWW.LOUIS PORTER.COM

Bračni par arhitekata odlučio je da napravi studio i porodičnu kuću koja će se uklopiti u okruženje pašnjaka u mestu Somerset, Engleska.
Projekat za ovu kuću je nastao kao plod dugogodišnjeg bavljenja konceptom i formom održive arhitekture studija Marka Merera. Okruženje Somerseta je pružilo priliku da se na velikom terenu ostvari njihova projekcija idealne kuće, potpuno integrisane u prirodni kontekst. Prva namera vlasnika, da se okolni teren stopi sa kućom, je ostvarena geometrijskim konceptom objekta koji je nastao preklapanjem trougaonih formi preko kojih je prevučen travnati tepih sa svim slojevima za izolaciju i drenažu, a koje zahteva tehnologija izrade ekstenzivnog krova.

Ekstenzivni krov čine svi potrebni slojevi za zaštitu krovne ploče od vode, vlage i fizičkog oštećenja (od korenja biljaka). Podloga – supstrat (zemlja) je nanesena u sloju od 100mm u koji je posađena divlja trava, jer ne zahteva neko posebno održavanje. Prethodno istraživanje, kojim su se arhitekti bavili, rezultiralo je postizanjem fizičke veze integrisane forme objekta sa tlom i njegovim prevođenjem u arhitekturu.

Pored svog ekološki osetljivog programa, kuća testira i sistem modularnih jedinica. Koncept modularnog sistema realizovan je kompakt panelima sa drvenom teksturom dimenzija 5x2m, koji se izvanredno uklapaju u okolni prirodni ambijent.// Više u EKO KUĆI No01

Kuća koja, poput broda odoleva jakim vetrovima, poplavama i pretoploj klImi.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda