Search
Close this search box.
congress

PREFABRIKOVANA EKO KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

RICK RUBIN, ROBERTO CAMPOS, ZAPHIRA KALAITZAKIS FIGURR ARCHITECTS COLLECTIVE

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

IVRY-SUR-LE-LAC. KVEBEK, KANADA

POVRŠINA:

390 M2 m2

FOTOGRAFIJE:

DAVID BOYER

ORIGINALNOST U STAVU I VIZIJI SPROVEDENA KROZ FORMU, BOJU I MODULARNOST, SA PRIRODOM KAO GLAVNIM AKTEROM KOJI RACIONALNO, ČAK I POMALO NADMENO BELEŽI I POVEZUJE ELEMENTE U JEDINSTVENU KOMPOZICIJU, ODLIKE SU KUĆE S POGLEDOM NA JEZERO, DELO AUTORSKOG TIMA KOMPANIJE FIGURR ARCHITECTS COLLECTIVE. ONI NAM PREDSTAVLJAJU PRIRODU KROZ NOVU VIZUELNU FORMU KOJA INTEGRIŠE SVEUKUPNOST NJENOG POSTOJANJA I ZNAČAJA.

Zadatak i cilj umetnika je da prvenstveno izučava i produbljuje smisao i značenje beskrajnog vidljivog i nevidljivog sveta, a zatim da ga implementira u svoje delo i preoblikuje, te da tako ponudi sveobuhvatnu viziju, a potom i tumačenje suštine života, suštine koja sadrži dokučivu harmoniju, a to je svakako- priroda.

Slojevita tema prirode, koja je kroz celu ljudsku istoriju uticala na vizionarske misli i maštu stvaralaca, bila je neosporno inspiracija autora koji pokušavaju da nas vrate u vreme kada je čovek znao i osećao da je sastavni deo okolnog živog sveta.

PRIRODA KAO POČETAK I KRAJ

Ova kuća s pogledom na jezero Manitou nalazi se u mestu Ivri-sur-le-Lec u kanadaskoj pokrajini Kvebek. Perojektovao ju je tim kanadskih arhitekata kompanije Figurr Architects Collective. Ona slavi prirodu kao čistu i netaknutu radost, kao nadu koja nosi snažne poruke i govori složenim, a opet svima razumljivim jezikom- o prolaznosti, o sreći, o bolu, ljubavi i spokoju.

Spoljna fasada u prirodnim bojama lako se uklapa u šumski dekor. zemlji. Koncepcijski i koloritski, približava se okolnim stenama.

PRAKTIČNOST MODULARNOG DIZAJNA

Modularna, ekološki inspirisana vikendica predstavlja poverenje, pouzdanost i opuštenost, duhovnost, mladost i snagu. Kuća se sastoji od pet prefabrikovanih prilagođenih modula, svaki dužine od oko pedeset stopa , koji se sastavljaju pre isporuke na lokaciju. Koncept je omogućio izgradnju pod optimalnim radnim uslovima. Iako prefabrikovan i sastavljen u delove pre nego što je postavljen na samu lokaciju, on nije nakalemljen na svakodnevnicu čoveka bez motiva, estetičkog poriva i izazova, već je rezultat dubokog pomišljanja i sagledavanja celokupne forme, potom pojedinačnih oblika, tananih linija i šarolikosti boja. Koristeći modularan princip kreiranja objketa, arhitekta savladava prostor tako što svaki pojedinačni modul postavlja kao kompletnu celinu koju je moguće koristiti samostalno, a istovremno obezbeđuje da svi delovi svojim strukturnim i funkcionalnim odnosima čine holistički jedinstven sastav.

Enterijer kuće je dizajniran tako da svaki član porodice  ima svoj lični prostor. Otvoreni koncept prizemlja ima veliku kuhinju i trpezariju, dok je udoban prostor dnevne sobe sa tremom okružen jezerom i šumom. U prizemlju se nalazi i stolarski atelje. Nivo spušten ka jezeru projektovan je tako da ne remeti pogled na veličanstveni krajolik. Čista i sažeta geometrijska kompozicija, kao i jednostavnost i konciznost praktičnog dizajna, iskazuju prednosti modularnosti u oblikovanju, koje leže u visokoj racionalnosti i sveobuhvatnoj efikasnosti.

Otvoreni koncept prizemlja ima veliku kuhinju i trpezariju u kojoj se okupljaju svi članovi porodice. .

ODRŽIVOST

Koncipirana sa vizijom stvaranja izuzetno niskog uticaja na životnu sredinu, kuća je izgrađena od održivih i lokalnih materijala. Veliki prozori beleže lepotu prirode u punom sjaju i dopuštaju da unutrašnji prostor bude preplavljen svetlošću. Direktno sunčevo svetlo utiče na smanjenje troškova grejanja i osvetljenja. Drvo koje se koristi u unutrašnjem prostoru kreira toplu i prijatnu atmosferu . Čista i otvorena skala nekoliko nijansi drveta u kontrastu je sa metalom obojenim u crno, što doprinosi pomalo dramatičnom i ekspresivnom izrazu.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda