Search
Close this search box.

PASIVNA KUĆA BAMBUS

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KARAWITZ ARCHITECTURE – MISCHA WITZMANN, MILENA KARANESHEVA

LOKACIJA:

BESSANCOURT, FRANCUSKA

POVRŠINA:

180 m2

FOTOGRAFIJE:

HERVE ABBADIE, MISCHA WITZMANN

Pasivnu kuću u malom francuskom gradu Besankuru, nedaleko od Pariza, projektovali su arhitekti iz firme Karawitz Architecture. Urbano tkivo ovog mesta odlikuje se gusto protkanim uličicama, dvorištima i malim zgradama. Zahtev za najvećom mogućom energetskom efikasnošću počinje s odgovarajućom orijentacijom zgrade, koja podrazumeva skoro potpuno zatvaranje sa severne strane, kako bi se izbegli toplotni gubici. Ovo je suprotno u odnosu na južnu fasadu, koja je potpuno transparentna i okrenuta ka bašti, tako da na najbolji način koristi toplotu od sunčevog zračenja u zimskom periodu.

Kuća je više od vežbe u ekološkom planiranju i konstrukciji, ona omogućava visok kvalitet života svojim stanovnicima. Nastala je po ugledu na tradicionalnu arhitekturu tog podneblja i, kako arhitekti objašnjavaju, “Estetski, to je skulpturalna i apstraktna replika tradicionalne kuće”. Jednostavna kubatura kuće nastala je na osnovu urbanističkih regulacija. Tako se formira skulpturalna forma sa vazdušastom membranom od bambusovih stabljika, koja propušta svetlo i stvara dubinu u prostoru. Čitava opna kuće prekrivena je neprekinutim nizom neobrađenih elemenata od bam-busa, predviđenih da vremenom dobiju sivu boju, slično izgledu većine tipičnih svakodnevnih kuća. Bambusove stabljike prekidaju svetlo, tako da se u enterijeru stvara posebna atmosfera, u zavisnosti od položaja sunca.

“Kičma” kuće
Najvažniji element projekta je „kičma“ kuće, koja se proteže celom duž cele kuće, a sastoji se od drvenih pregrada dubine 60 cm, postavljenih na razmaku od 90 cm i koja je većim delom u funkciji stvaranja dodatne “buffer” zone prema severnoj strani objekta.

Distribucija unutrašnjeg prostora zasniva se na bioklimatskom izlaganju. Iz tog razloga „kičma“ kuće deli osnovu na dva dela u odnosu 1:2. Veći deo se nalazi na južnoj strani kuće i sastoji se od dnevnog boravka i spavaćih soba. Manji deo je okrenut severu i tu su smeštene sanitarije, pomoćni prostori i stepenište koje povezuje nivoe. Podela soba je jasna, s malim rasponima.

Distribucija unutrašnjeg prostora zasniva se na bioklimatskom izlaganju. Iz tog razloga „kičma“ kuće deli osnovu na dva dela u odnosu 1:2. Veći deo se nalazi na južnoj strani kuće i sastoji se od dnevnog boravka i spavaćih soba. Manji deo je okrenut severu i tu su smeštene sanitarije, pomoćni prostori i stepenište koje povezuje nivoe. Podela soba je jasna, s malim rasponima.

Distribucija unutrašnjeg prostora zasniva se na bioklimatskom izlaganju. Iz tog razloga „kičma“ kuće deli osnovu na dva dela u odnosu 1:2. Veći deo se nalazi na južnoj strani kuće i sastoji se od dnevnog boravka i spavaćih soba. Manji deo je okrenut severu i tu su smeštene sanitarije, pomoćni prostori i stepenište koje povezuje nivoe. Podela soba je jasna, s malim rasponima.// – Više u EKO KUĆI No02

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda