Search
Close this search box.
congress

DESIGN BY IKAA MANUFACTURING

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

IKAA – IVAN PARADINOVIĆ

LOKACIJA:


IKAA-MANUFACTURING LIGHT JE BREND IME ZA RUČNO PRAVLJENE LAMPE I RASVETNA TELA IZA KOGA STOJI INDUSTRIJSKI DIZAJNER IVAN PARADINOVIĆ.

Ikaa je do sada predstavio tržištu niz modela kojima je pored estetskog izgleda akcenat na funkcionalnim vrednostima svetla. Filozofija koja stoji iza Ikaa proizvoda je inovativan dizajn i ručna obrada materijala.

KAKO JE DOŠLO DO STVARANJA IKAA BRENDA?

Na početku studija na Fakultetu primenjenih umetnosti moja klasa je imala tu sreću da je vodi prof. Dušan Vuksan. U tih godinu dana upoznali smo se sa transformacijom oblika iz 2d u 3d I to sa dostupnim materijalima kao što su papir, pvc i polipropilenske folije I baš od tih materijala su nastale naše prve lampe koje su izlagane iste godine na sajmu nameštaja u Milanu. Po završetku faxa ovaj zadatak je nastavio da me intrigira I dalji rad na tome je doveo do zaokruživanja cele priče pod brend Ikaa.

KOJA JE GLAVNA IDEJA ISPRED KOJE STOJI IKAA?

Moze se reci da mi je glavna ideja oko ovog brenda da promovišem izradu interesantnih rešenja u oblasti rasvete koja nastaju od otpadnih materijala isto koliko i njihovu kvalitetnu primenu u prostoru. Interesuje me svetlost i načini na koji mogu da je ukrotim i uobličim. Skoro sve moje lampe imaju mogućnost transformisanja na jedan ili drugi način. Od modela Orhio koja rotacijom svojih delova potpuno transformiše oblik lampe, njenu boju, senke I intenzitet svetla koji pruža, do modela Tri koji zbog specifičnog oblika I materijala može da se postavi u bilo koji kutak prostora I da služi kao lampion, stona, podna ili lampa za police. Poslednja u nizu je Rubik lampa, koja se oslanja na princip rotacije segmenata poznate igračke.

Dakle ako bi definisao cilj Ikaa lampi, to bi bio razvoj novog brenda za rasvetu i rasvetna tela, razvoj konceptualnih rešenja kako za industrijsku proizvodnju tako i za male serije. Dalje usavršavanje tehnika obrade materijala za unikatne predmete i opremanje prostora. Trudim se da napravim svaki komad isto koliko i svaki novi dizajn i uživam u tome što radim.


KOJI SU MATERIJALI OD KOJIH SU IZVEDENI IKAA PROIZVODI?

Za konstrukcije lampi i komade nameštaja koristim otpadne sirovine metala I gvožđa. Naknadnom obradom, brušenjem I lakiranjem dolazim do željenih patina tog metala. Ponekad ostavim delove namerno manje obradjenim da bi se odmah stekao utisak ručnog rada. Pored metala, sve više koristim drvo i keramiku.

Drugi materijali koje često koristim su polipropilenske folije, kanap, klirit i staklo. Ikaa lampe uglavnom koriste fluorescentne, štedljive, sijalice ili LED diode, u skladu sa skorašnjom obustavom proizvodnje I prodaje sijalica sa užarenom niti u EU.

Koristim takođe dostupne materijale kao što su PET ambalaža I najlonske kese koji su se pokazali kao jako praktični materijali za rasvetna tela.

DALJE IDEJE?

Ikaa kao brend je do sada imao jako pozitivnu reakciju ljudi potpuno različitih profila I do sada jednu ostvarenu saradnju u oblasti industrijske proizvodnje. Učestvovanje na različitim festivalima rasvete i nameštaja u inostranstvu je trenutno jedan od važnijih projekata na kojima radim. Pored toga, akcenat stavljam na daljim istraživanjima I razradama novih koncepata koji troše manje energije i transformišu svetlo.

PET LAMPE
100% reciklazne lampe, sastavljene od plasticnih (topljenih) boca I najonskih kesa koje joj daju specifičan izgled. Postolja za ove lampe su najčešće od otpadnog metala ili starih lampi.

Sijalice koje koriste PET lampe su fluorescentne ili LED sijalice, LED trake itd.

Zbog rada na ovim svetiljkama prirodno sve više dolaze i poslovi opremanja enterijera i pravljenja unikatnog nameštaja. Taj deo priče je i dalje u razvoju, a sve moje nove i stare radove možete pratiti preko socijalnih mreža ili na: www.behance.net/IKAA

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grafike iz prošlih era i estetika pedesetih
Grand Palais Ephemere
Casa Rio