Alumil Exl1

GEODETSKA KUPOLA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KRISTOFFER TEJLGAARD I BENNY JEPSEN

OBJEKAT:

VIŠENAMENSKA PROSTORNA INSTALACIJA

LOKACIJA:

ROSKILDE, DANSKA

POVRŠINA:

2011 – 148 M2, 2012 – 299 m2

FOTOGRAFIJE:

KRISTOFFER TEJLGAARD

PRVOBITNO OSMIŠLJENA OD STRANE BUKMINSTER FULERA 1954. GODINE, GEODETSKA KUPOLA JE PROMOVISANA KAO NAJJAČA I NAJISPLATIVIJA LAGANA STRUKTURA KOJA USPEVA DA POKRIJE VELIKI PROSTOR BEZ UNUTARNJIH POTPORA

Ova geodetska kupola, poput one izvedene na danskom muzičkom festivalu Roskilde 2012.godine, konstrukcija je koja optimizuje korišćenje prirodnih resursa u visokom stepenu, imitirajući prirodne procese koji se dešavaju samostalno u prirodi. Molekularna struktura ugljenika preslikana je u izgradnji ove kupole. Struktura se odlikuje velikom snagom i stabilnošću, omogućava izgradnju konstrukcija velikih prostornih dimenzija uz upotrebu najmanje moguće količine građevinskog materijala, kao i smanjenje potrošnje energije koja se koristi za njeno grejanje zbog minimalne površine i aerodinamičkog oblika kupole. Struktura geodetske kupole se sastoji od standardizovanih jedinica okupljenih oko osnove od velikih kružnih otvora po površini sfere. Ova kupola ima 240 tabli od iverice u obliku petougla i šestougla poslaganih po površini svoje ukupne sfere. Ovakav metod izgradnje je sasvim isti kao i osnovni metod klasične pravougaone izgradnje objekta koji se uglavnom koristi danas, pa ove dve metode svakako treba smatrati ravnopravnim.


NAPRAVITI VIŠE SA MANJE
Čovek je kroz celu istoriju eksperimentisao sa dizajnom i materijalima ne bi li postigao što više sa što manje. Niko se ovom cilju nije približio koliko Ričard Bukmister Fuler – arhitekta, inženjer, matematičar, filozof i inovator. Iako je njegovo patentiranje prošlo gotovo nezapaženo 1951.godine, danas je ovakav vid izgradnje priznat kao najefikasniji graditeljski sistem poznat čoveku.


Tokom pedesetih i šezdesetih godina Fuler je koristio geodetske kupole kao osnovnu strukturu u svom radu i teoretisao je o geometrijski optimalnim načinima na koje se mogu konstruisati kupole. Tek nakon Fulerove smrti istraživanja su otkrila da ova geometrija koja se koristi i u arhitekturi ustvari potiče iz prirode. Fuler je predvideo oskudice resursa sa kojima se suočavamo danas, što ga je nateralo da izazove revoluciju u dizajnu koja je trebalo da nam omogući da pravimo više sa manje resursa. Prema Fuleru, pametna izgradnja je jedan od izvora povećane efikasnosti resursa jednog objekta. Fuler je ovakvu perspektivu arhitekture podelio sa novoosnovanim hipi zajednicama koje su se oslonile na njegovo znanje o geometriji i krenule u izgradnju jeftinih i efikasnih kuća. Geodetska kupola se tako smatrala ikonom alternativne arhitekture modernog doba.//ek IVANA NIKOLIĆ- Više u EKO KUĆI No11


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: