Alumil Exl1

NOVI ŽIVOT STARIH AVIONA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ALEKSANDAR GLIGORIJEVIĆ

LOKACIJA:


AKO POŽELITE DA U SVOM DOMU ILI POSLOVNOM PROSTORU  IMATE NEKI UNIKATNI KOMAD NAMEŠTAJA ILI LAMPU NAPRAVLJENU OD ORIGINALNIH AVIONSKIH DELOVA KOJI SU PRELETELI MILIONE KILOMETARA, UPUTITE SE U TECHNOLOGIC STUDIO, ČIJI JE OSNIVAČ ALEKSANDAR GLIGORIJEVIĆ. PROIZVODNJOM  NAMEŠTAJA OD AVIONSKIH DELOVA, GLIGORIJEVIĆ STARIM I ORONULIM AVIONIMA UDAHNJUJE NOVI ŽIVOT, A ISTOVREMENO ČINI OMAŽ ČELIČNIM PTICAMA KOJIMA KROZ NOVE UPOTREBNE PREDMETE SIMBOLIČNO PRODUŽAVA LET.

Udahnuti novi život dotrajalim i odbačenim predmetima predstavlja svojevrstan izazov u održivom pristupu dizajnu. Osnivač Technologic studija, skulptor i dizajner Aleksandar Gligorijević, od samog početka svog profesionalnog delovanja tokom studija na Santa Monika koledžu u Kaliforniji, u  umetničkom radu je koristio neobične elemente poput diskova, propelera i optičkih stakala, dajući im nove vrednosti i oblike. Fantastični svet upotrebnih predmeta i skulptura prikazao je na brojnim  samostalnim i kolektivnim izložbama u Srbiji i u svetu, kao i na manifestacijama ULUPUDS-a, čiji je redovni član od 1998. godine. Starim avionskim delovima u izradi skulptura počeo je da se bavi 2013. godine.

Sve se pokrenulo kada je dobio poziv od članova britanskog tehno industrial benda The Prodigy da osmisli art zonu na Donjem Kalemegdanu za održavanje Warriors Dance Festivala, koji je organizovan u okviru njihove turneje u cilju promovisanja lokalnih umetnika. Stari i dotrajali avionski delovi JAT Tehnike od tada su izvor Gligorijevićeve inspiracije, kao i novih mogućnosti i vrsta umetničkog izraza.


Nedugo zatim, već 2014. godine, od avionskih delova počeo je da izrađuje nameštaj i lampe, a potvrdu kvaliteta za svoj rad dobio je iste godine na Velikoj izložbi dizajna u okviru Međunarodnog sajma nameštaja, gde mu je dodeljena Specijalna nagrada za umetnički set lampi. Nagrađene radove je kasnije izložio u beogradskoj galeriji Štab. Osim ove izložbe, Gligorijević izdvaja i učešće na manifestaciji i izložbi EKOKULT, koja je održana u oktobru 2015. godine u Galeriji Progres.

“Podsticaj za početak rada na kolekciji lampi i nameštaja od avionskih delova je da pored estetike dodam i funkciju, koja je za mene bila izazovna avantura kroz svet dizajna, da predmet sadrži likovnost i nesvakidašnjost oblika, a da istovremeno maksimalno ispoštujem funkcije i ključne standarde dizajna”, kaže Aleksandar Gligorijević.

Kada pred sobom ima gomilu industrijskih delova, Gligorijević im najpre pažljivom selekcijom  određuje  namenu, nakon čega sledi niz procesa – čišćenje, konzervacija određenih površina, sečenje, uklapanje. Različite delove sklapa najčešće šrafljenjem originalnim avionskim šrafovima, koristeći već postojeće rupe kad god je to moguće, kako bi očuvao autentičnost, a samo kada je to neophodno, koristi zavarivanje. Završnom obradom određuje finalni izgled komada nameštaja i lampi, koji se usklađuje sa zahtevima i potrebama klijenata.

Da bi se na delovima aviona od kojih se sklapa nameštaj mogla sagledati originalna struktura materijala, a i da bi se istakli tragovi pohabanosti nastali kao posledica duge upotrebe, autor koristi čišćenje i poliranje, odnosno obradu u smislu otkrivanja površina. Na ovaj način stvara poseban doživljaj, a takav komad nameštaja dobija umetničku vrednost koja se reflektuje na ambijent u celini.

Farbanjem ili postupkom hromiranja, odnosno obradom u smislu prekrivanja površina, što vodi  perfekciji i postizanju visokog sjaja, naglašava se forma i postiže glamur, ali se malo umanjuje izvorna lepota, odnosno originalnost ideje, jer se kao krajnji rezultat dobija sasvim nov komad nameštaja.

“Umetnik provocira maštu ili bol. Dizajner je taj koji treba da vam olakša i ulepša život. Umetnik ima kritički duh. Dizajner ima kritičku svest. Spram dizajna, umetnost je razmažena i gleda samo na sebe. Oslobođena svih zahteva direktne stvarnosti, razvija se po svojoj neukrotivoj volji. Likovnoj umetnosti uvek je potreban adekvatan ambijent. Zato sintezom arhitekture i dizajna sve tri grane mogu postići vizuelni sklad prostora”, otkriva Gligorijević čime se vodi u izradi kolekcije lampi i nameštaja od avionskih delova. //ek TIJANA JANKOVIĆ – Više u EKO KUĆI No19


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: