Nova istraživanja: Deksametazon, nada protiv COVID-19

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Tim istraživača sa Univerziteta u Oksfordu upravo je objavio rezultate studije koja osigurava da primena ovog glukokortikoida smanjuje smrtnost kod pacijenata koji su teško pogođeni novim virusom korona. Uprkos nedostatku sveobuhvatnog pregleda, podaci su obećavajući.

Iz nedelje u nedelju COVID-19 postaje sve poznatiji, a zahvaljujući naporima istraživačkih timova koji su poslednjih meseci posvećeni analizi SARS-CoV-2, dobre vesti počinju da stižu. Poslednja vest je da istraživačka grupa “Oporavak” sa Univerziteta u Oksfordu, koju su predvodili Peter Horbi i Martin Landraj, objavila rezultate studije u kojoj su zaključili da je deksametazon jeftin i dostupan saveznik koji može da speči smrtne ishode u vrlo ozbiljnim slučajevima.

Više od 11.500 pacijenata iz više od 175 bolnica u Velikoj Britaniji učestvovalo je u ispitivanju, sa ciljem pronalaženja tretmana koji bi se mogli primeniti na pacijentima COVID-19. Uprkos činjenici da je reč o preliminarnim rezultatima koji čekaju nezavisnu potvrdu drugih istraživača, tvorci studije su zadovoljni dobijenim rezultatima i uveravaju javnost da će ubrzo podeliti informacije, koje će biti objavljene u celosti.

Nakon odgovarajućih testova i analize 2,104 slučaja koji su se dobrovoljno prijavili za ispitivanje deksametazona, tim je zaključio da, kod veoma teških pacijenata, primena leka 6 mg oralno ili intravenozno tokom 10 dana pravi razliku između života i smrti.

Peter Horbi, jedan od ljudi odgovornih za ovu studiju, uverava da su rezultati vrlo ohrabrujući: “Deksametazon je prvi lek za koji se pokazalo da poboljšava šanse za preživljavanje pred COVID-19. Korist je ogromna i vrlo jasna, tako da bi deksametazon trebalo da postane jedan od glavnih lekova koji se koristi kod lečenja ovih pacijenata. Jeftin je, dostupan je i može se odmah koristiti da se spasi život širom sveta”, uverava istraživač sa Univerziteta Oksford.

Istraživačka grupa takođe istražuje i druge lekove drugim lekovima kako bi ponudili nova rešenja koja poboljšavaju tretman u slučaju COVID 19. Međutim, samo je deksametazon do sada pokazao obećavajuće rezultate koji mogu poboljšati tretmane koji se već koriste u bolnicama širom sveta.

Ovaj lek se tradicionalno koristi za lečenje teških alergijskih reakcija, kontrolu određenih vrsta edema i različitih vrsta artritisa. Izdvaja se niskom cenom i velikom dostupnošću, jer Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra da je od suštinskog značaja za bilo koji zdravstveni sistem.

Jednom primenjen na pacijentima sa COVID-19, njegova svrha je jasna: kortikosteroid ima anti-inflamatorni efekat koji suzbija imuni odgovor i smiruje citokinsku “oluju”. Ovi citokini su proteini koje imunološki sistem nekontrolisano oslobađa da pokuša zaustaviti virus, ali mogu biti smrtonosni : nekontrolisana prekomerna reakcija izaziva upalu pluća koja izaziva smrt ćelija, bilo da je zaražena ili ne, usled reakcija samog imunog sistema.

Prema Martinu Landraju veliki deo istraživačkih napora poslednjih meseci usmeren je na pronalaženje tretmana koji poboljšavaju šanse za preživljavanje najteže obolelih pacijenata . “Preliminarni rezultati ispitivanja su vrlo jasni: deksametazon smanjuje rizik od smrti kod pacijenata sa teškim respiratornim komplikacijama. Fantastično je da je prvi tretman koji pokazuje smanjenje smrtnosti tako jeftin i dostupan u svim delovima sveta”, kaže Landraj.

Izvor: National Geographic Srbija

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: