Search
Close this search box.

NISKOENERGETSKA KUĆA OD PRIRODNIH MATERIJALA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ATELIER WERNER SCHMIDT

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

DISENTIS, ŠVAJCARSKA

POVRŠINA:

105 m2

FOTOGRAFIJE:

ATELIER WENER SCHMIDT

U ŠVAJCARSKOJ JE IZGRAĐENA EKOLOŠKA I ODRŽIVA KUĆA KOJA JE SAN SVAKOGA KO MAŠTA O NISKOENERGETSKOJ KUĆI OD PRIRODNIH MATERIJALA – DRVETA I SLAME.

Načini gradnje kuća kroz istoriju su varirali u zavisnosti od klimatskih uslova, raspoloživog građevinskog materijala i ljudskih potreba, ali tradicionalnu arhitekturu širom planete karakteriše pre svega upotreba prirodnih i održivih materijala na lokalnom nivou.

Konstrukcija objekata baziranih na izolovanim balama slame pričvršćenim za standardnu osnovu kuće, bude sve veće interesovanje arhitekata i građevinaca. Pored toga što je ova tehnika gradnje jeftina, ekološka i energetski efikasna zbog odličnih izolacionih karakteristika, ove zgrade pružaju zdrave uslove za život i ne podstiču razvoj bilo kakvih alergena.

Kuća je nazvana Braun – Dubuis po prezimenu svojih vlasnika i predstavlja odličan primer efikasnog načina izgradnje objekta od bala slame. Strukturalni elementi objekta izgrađeni su od drveta, a ispuna zidova i krova kuće je kompletno izvedena od ovog izuzetno ekološkog materijala sa visokim izolacionim performansama. Dimenzije bala koje su korišćene za izgradnju ovog objekta su 2,40 x 1,20 x 0,70m. Spoljni zidovi debljine 1,25m su prekriveni krečnim malterom (3-5cm) sa unutrašnje i spoljne strane. Bale se ugrađuju sistemom preklopa, kao i standardna opeka, a dodatno se povezuju klinovima, kako bi se ostvarila stabilnija veza. Prozori i vrata se smeštaju unutar same konstrukcije i pričvršćuju se za bale kako se zid podiže.


Smeštena na padini, ova kuća počiva na betonskoj ploči koja se nalazi na betonskim stubovima i izdignuta je od zemlje, tako da se formira vazdušni prostor ispod samog objekta. Spoljni izgled objekta je izuzetno jednostavan: oblik kocke, sa belom fasadom i drvenim detaljem na krovu koji, kao i betonski temelji, sadrži male otvore, kako bi se sprečilo nagomilavanje ustajalog vazduha. Južna fasada objekta je u velikim zastakljenim otvorima, u funkciji pasivnog zahvata sunčeve energije.


Za izolaciju temelja, bale slame su postavljene na betonsku površinu. Bale se slažu jedna na drugu kao veliki građevinski blokovi, trakama se pričvršćuju za temelj i jedna za drugu, i na kraju za drvenu krovnu gredu na vrhu zgrade. Krovna konstrukcija štrči iznad severne i južne fasadne strane objekta da bi se smanjio ulaz sunčevih zraka u prostorije, čini senku u letnjem periodu i štiti od padavina površine koje se nalaze ispod njih.


Strukturalni elementi objekta su od drveta, a ispuna zidova i krova je od slame.


Zahvaljujući kompaktnoj formi objekta, položaju prostorija, poziciji prozorskih otvora, dobroj izolacionoj vrednosti zidova od balirane slame, kao i trostrukom zastakljenju, ovoj kući jedva da je potrebna dodatna energija za grejanje. Vlasnici kažu da je jedini dodatni izvor toplote peć na drva koja se nalazi u dnevnom boravku, a upotrebljava se samo u slučaju kada je spoljna temperatura izuzetno niska, što je u ovim krajevima retkost. Ovu kuću najčešće ne treba dogrevati u toku zime.

Ukupna potrošnja toplotne energije, kako za zagrevanje prostora, tako i za grejanje vode, ocenjena je kao izuzetno niska, i iznosi 1.4 kWh/m2.// ek Ivana Nikolić


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda