Muzička_dvorana

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LANGARITA-NAVARRO ARQUITECTOS, MARÍA LANGARITA Y VÍCTOR NAVARRO

OBJEKAT:

INDUSTRIJSKO SKLADIŠTE

LOKACIJA:

MADRID, ŠPANIJA

POVRŠINA:

4.700 m2

FOTOGRAFIJE:

LUIS DIAZ DIAZ, MIGUEL DE GUZMÁN

MUZIČKI FESTIVALI SU DANAS VEOMA RASPROSTRANJENI I POSEĆENI. OKUPLJAJU ISTOMIŠLJENIKE, LJUBITELJE I PRIPADNIKE ODREĐENOG MUZIČKOG POKRETA, OD PROFESIONALNIH MUZIČARA DO MUZIČARA AMATERA. NAVE DE MUSICA, U SLOBODNOM PREVODU – HRAM MUZIKE, PRIVREMENI JE OBJEKAT EFEMERNE STRUKTURE, UMETNUT U OBJEKAT POSTOJEĆEG INDUSTRIJSKOG SKLADIŠTA. OSMIŠLJEN JE I IZVEDEN U MADRIDU ZA POTREBE RED BULL MUSIC ACADEMY (RBMA) FESTIVALA.

RBMA
Počev od davne 1998. godine, kada je održan u Berlinu, Red Bull Music Academy (RBMA) održava se svake godine u drugom gradu. Poznati i priznati ‘nomadski’ muzički festival u okviru svog glavnog petonedeljnog događanja okuplja šezdeset unapred odabranih muzičara, producenata, di-džejeva i ostalih muzičkih umetnika, i pruža im priliku da eksperimentišu i razmenjuju ideje, znanja i iskustva iz oblasti muzike. Pored programa dostupnog samo odabranim učesnicima festivala, postoji i javni deo programa dostupan posetiocima, koji mogu da uživaju u koncertima, umetničkim instalacijama, klupskim večerima i predavanjima uticajnih ličnosti iz sveta savremene muzike.

NAVE DE MUSICA
Nave de Musica je efemerna arhitektonska struktura koja je osmišljena
i napravljena za potrebe održavanja festivala RBMA 2011 u Madridu, kao prostor posebno namenjen stvaranju i istraživanju zvuka. Prvobitno predviđeno mesto održavanja festivala bio je Tokio, ali je zbog posledica razornog zemljotresa koji je te godine zadesio ovaj grad, lokaciju bilo neophodno izmestiti. Izabran je Madrid. Grad Madrid je imao prilično zahtevan zadatak da osmisli i formira festivalski prostor u veoma kratkom vremenskom roku i sa ograničenim budžetom.

MATADERO MADRID
Matadero Madrid, prostor industrijskog skladišta koje datira iz perioda ranog XX veka, preuređen je u umetnički centar – kreativnu laboratoriju gde će se organizovati događaj. Skladište prostornog kapaciteta 4.700 m2 počiva na čeličnoj konstrukciji i ima fasadu od opeke. Fizičke karakteristike ovog prostora omogućavaju njegovu laku prenamenu u svrhu organizovanja i održavanja različitih događaja jer se prostor odlikuje visokim stepenom prostorno-fizičke prilagodljivsti i fleksibilnosti.

KONCEPT INSPIRISAN RUSKOM MATRJOŠKOM
Najvažniji zahtev i uslov bio je pronalaženje arhitektonskog rešenja koje fizički neće oštetiti postojeću strukturu skladišta, niti ostaviti bilo kakav trag nakon njegovog izmeštanja van prostora skladišta kada se festival završi. Trebalo je osmisliti nezavisnu fizičku strukturu koja će se na što lakši i jeftiniji način umetnuti u već postojeću strukturu objekta industrijskog skladišta i kasnije lako iz nje izmestiti.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: