Search
Close this search box.

MALI VELIKI VRTOVI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

TAMIR ADDADI

OBJEKAT:

EKSTENZIJA KUĆE I VRT

LOKACIJA:

ISTOČNI LONDON, VELIKA BRITANIJA

POVRŠINA:

7,3 m2

FOTOGRAFIJE:

TAMIR ADDADI

Prava je umetnost stvoriti vizuelno prostran, svetao i prijatan ambijent od uskog i tamnog prostora skromnih dimenzija. Projekat rekonstrukcije viktorijanske privatne kuće u Istočnom Londonu obuhvatao je proširenje i promene u donjem nivou. Izmestivši se van standardnih okvira razmišljanja,  projektant  je unutar malog prostora kreirao svojevrsno prostranstvo.

Projekat rekonstrukcije obuhvatao je proširenje i promene u donjem nivou viktorijanske privatne kuće. Objekat je smešten u oblasti konzervacije pod zaštitom države i nalazi se nedaleko od Viktorija parka u Istočnom Londonu. Na samom početku, jedini zahtev klijenata bio je da se stvori produžetak primarnog trpezarijskog prostora kuće. Međutim, kada je projektantski studio sagledao osnovu prizemlja u celini, identifikovana je problematična nepovezanost prostorija sa zadnjim vrtom, što je uticalo na definisanje cele ove zone. Deo  za odlaganje potrepština i tehnike je zajedno sa toaletom bio smešten između kuhinje i bašte, čime je blokiran pogled na vrt i smanjena količina prirodne svetlosti koja bi mogla da prodre u unutrašnjost kuće.


Kompletno popločan spoljašnji prostor  bio je na višem nivou od enterijera, dostupan samo preko jednog podesta u vidu visoke denivelacije terena. Dizajner je odlučio da bude radikalan i formirao je malu ekstenziju objekta od ukupno 7.3m² koristeći prostor prvobitne terase i premeštajući čitav uslužni prostor sa prednje strane kuće. Na ovaj način stvorena je nova dnevna soba, ovoga puta sa pogledom na zadnji vrt. Trpezarija je izmeštena u prednji plan, na mesto prvobitne dnevne sobe.


U zoni vrta urađeno je spuštanje terena kako bi se popločana površina prilagodila koti novoformiranog dnevnog boravka u prizemlju. Pod, beli zidovi i ugradni nameštaj izrađen po meri kontinuirano kreću od unutrašnjeg prostora i nastavljaju se u baštu. Uz pomoć ovih vizuelnih trikova stvoren je osećaj jedinstvenosti enterijera i eksterijera, čineći iz to dnevni boravak  prividno većim i prostorno izduženijim. Uz ove intervencije, dodat je i novi svetlarnik u dnevnoj sobi kako bi se povećao prodor prirodnog dnevnog svetla.//ek DEJAN POPOV – Više u EKO KUĆI No24


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks