Search
Close this search box.
congress

LETNJIKOVAC

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

CADAVAL & SOLÀ-MORALES

OBJEKAT:

LETNJIKOVAC

LOKACIJA:

TEPOZTLAN, MEKSIKO

POVRŠINA:

250 m2

FOTOGRAFIJE:

DIEGO BERRUECOS, SANDRA PEREZNIETO

FORMA LETNJIKOVCA PODSEĆA NA LEVAK, ŠTO BI SE SIMBOLIČKI MOGLO TUMAČITI KAO ALEGORIJA „ULAZA“ ODNOSNO „PRETAKANJA“ JEDNOG OBLIKA PROSTORA U DRUGI, PRI ČEMU JE SAM LEVAK ZAPRAVO JEDAN NOVI, TREĆI – MEĐUPROSTOR. PROJEKAT U SVOJOJ SUŠTINI ODRAŽAVA IDEALNU RAVNOTEŽU IZMEĐU PRIRODNOG I STVORENOG, ODNOSNO ZATEČENOG I GRAĐENOG AMBIJENTA. IGRA DUALITETA PRISUTNA JE KAO NEPRESUŠNA INSPIRACIJA PODUHVATA.

Tepoztlan je gradić smešten u udolini između kamenitih litica, južno od Meksiko Sitija, na 50 kilometara udaljenosti od ove metropole. Poznat je po svom dobro očuvanom istorijskom jezgru i predivnoj, gotovo netaknutoj prirodi. Njegovi duboki kulturni koreni već decenijama privlače pisce, pesnike, slikare i muzičare, koji su se u njemu obreli kao u svom zavičaju ili utočištu tokom odmora. U ovakvom prirodnom i istorijskom kontekstu rodila se ideja za projektovanje odmarališta koje bi činio kompleks bungalova različite veličine i forme, namenjenih rentiranju na godišnjem, mesečnom ili dnevnom nivou. Prvi od ovih objekata, Tepoztlan Lounge, sagrađen je tokom 2012. godine i nosi obeležja centralnog komunalnog prostora za slobodno uživanje u prirodi. Specifičnost ovog objekta, smeštenog na velikoj i brižljivo odnegovanoj travnatoj površini, jeste upravo susret i sinteza kultivisane i divlje prirode.


Projekat se zasniva na tri odvojene funkcionalne jedinice. Svaka od njih namenjena je osnovnim čovekovim aktivnostima i definisana vrlo jasnom i jednostavnom arhitektonskom „kutijom“: prva sadrži otvoreni bar sa malom kuhinjom, a sa spoljašnje strane priključeni su toalet i svlačionica; druga je predviđena za dečju igru, ali se takođe može koristiti i kao soba za čitanje kada temperatura tokom noći padne; treća, čija je površina najveća, predstavlja prostor za dnevni boravak –  ograđeni, miran i udoban prostor za razgovor, druženje, gledanje televizije i sl.


Dizajn bazena je deo istog projektnog zahvata, te takođe izražava opredeljenost za snažnu karakterizaciju prostora. Njegova forma neodoljivo podseća na formu samog letnjikovca, i to u delu u kome  prati zalučenost gabarita, a svojim jajolikim oblikom se poistovećuje sa jednom od tipičnih tvorevina same prirode. // ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ- Više u EKO KUĆI No08ARHITEKTONSKO REŠENJE BAZIRA SE NA TRI „KUTIJE“ – SOBE KOJE SU SMEŠTENE U TEMENIMA JEDNAKOSTRANIČNOG TROUGLA, DOK JE PROSTOR MEĐU NJIMA BEZ ZIDOVA, DEFINISAN ZALUČENOM FORMOM KROVA I PODNOG POSTAMENTA.


Peta fasada objekta – ravan krov kroz koji neometano raste drveće originalno zatečeno na lokaciji.Dnevni boravak sa kaminom i improvizovanim ležajem.Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda