Search
Close this search box.
congress

LETNJIKOVAC U DANSKOJ

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

JVA (EINAR JARMUND, HAKON VIGSNAES, ALESSANDRA KOSBERG, LARS HAMRAN, JENS HERMAN NAESS)

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

SJELLAND, DANSKA

POVRŠINA:

123 m2

FOTOGRAFIJE:

TORBEN PETERSEN

ARHITEKTONSKI BIRO JVA IZ OSLA, ČIJI SU VODEĆI ARHITEKTI EINAR JARMUND I HÅKON VIGSNÆS, PROJEKTOVAO JE U DANSKOJ PO MNOGO ČEMU INTERESANTAN OBJEKAT LETNJE KUĆE. EKOLOŠKI MATERIJALI, OPŠTA JEDNOSTAVNOST I ČOVEKOMERNOST PROJEKTA, DUHOVITO KOMPOZICIONO I FUNKCIONALNO REŠENJE, SAMO SU NEKE OD POSEBNOSTI OVOG PODUHVATA.

Ovaj letnjikovac se nalazi  u lepom i vetrovitom seocetu nadomak ostrvskog grada Sjelanda, poznatog po brojnim kućama za odmor. Namenjena je petočlanoj porodici koja ima kućnog ljubimca, psa. Na ovim činjenicama zasnovan je koncept projekta koji se dalje razvijao poštujući klimatsko-geografske uslove lokacije, specifičan ukus investitora, kao i osobeni autorski stav projektanata.
Projekat predstavlja u arhitektonskom smislu skup od pet malih objekata organizovanih radijalno. U njihovom središtu je na taj način formirano dvorište, potpuno zaštićeno od vetra. Koncept ovakvog projekta predstavlja zapravo stilizovano minijaturno selo, pri čemu je organizacija prostora preuzeta od lokalnog tradicionalnog tipa seoske kuće sa farmom. Pet objekata predstavljaju: kuhinju, roditeljski, dečiji, gostinski i komunalni blok. Pored stvaranja prostorne barijere od vetra, ovakva funkcionalno-organizaciona koncepcija zahvalna je u mnogim drugim aspektima. Pre svega, ona je omogućila ukidanje komunikacionih međuprostora u unutrašnjem prostoru (predsoblja, hodnika i sl.) i usmerila odvijanje porodičnog života prema spolja.

Time je znatno smanjena bruto korisna površina, te ceo kompleks zauzima površinu od svega 123 m2. Radijalnim rasporedom funkcionalnih jedinica smanjena je razdaljina među njima, a samim tim korisnici su postali međusobno bliži u prostornom smislu. Na kraju, između objekata kompleksa formirani su novi spoljašnji prostori sa namenom prolaza, prostora za odlaganje, predbašti, bašti, do kojih se direktno i lako dospeva iz središnjeg dvorišta, a koji ipak ostaju zaklonjeni onoliko koliko je korisnicima potrebno.
Pet objekata su formirani tako da imaju istu visinu, dok širine i dužine varijaju, i uslovljene su samom namenom. Tako su dobijeni različiti uglovi među krovovima, što je stvorilo razigranu i nadahnutu kompoziciju u odnosu na okolne letnjikovce urađene po klasičnom, uobičajenom modelu.

Kompoziciona shema petokrake zvezde nejednakih krakova doživljava se sa svake strane posmatranja kuće različito, a autori su posebno vodili računa o „perspektivnosti“ vizura. Materijalizacija objekta predstavlja još jedan interesantan detalj. Spoljašnjost je izrađena od talasastog aluminijumskog lima, često korišćenog materijala na severu Evrope. Materijal je potpuno ekološki, izvanredno pogodan za reciklažu, a takođe i vrlo zahvalan za primenu u ovakvim klimatskim uslovima.


ENTERIJER KARAKTERIŠE POTPUNA SVEDENOST I ISKRENOST U PRISTUPU. GARDEROBERI, PLAKARI, KUHINJSKI ELEMENTI ZA ODLAGANJE, POLICE – SVE JE DIZAJNIRANO BEZ FRONTALNIH ELEMENATA, KAO SUVIŠNIH, NEPOTREBNIH DETALJA KOJI IMAJU TENDENCIJU PRIKRIVANJA. STOLOVI, STOLICE I KOMODE POČIVAJU NA NAJJEDNOSTAVNIJEM DIZAJNU, I SVE OVO VRAĆA ČOVEKA PRAVIM, SUŠTINSKIM VREDNOSTIMA.


Potpuno je neutralne boje, i ta neutralnost, jednostavnost i minimalizam karakterišu projekat u celini. Fasade objekata sa zabatima (one prema centralnom dvorištu i one prema selu) izrađene su od vodootpornog drveta – sibirskog ariša, koje zrači toplom, kućnom atmosferom, zahvaljujući kojoj se i samo unutrašnje dvorište doživljava kao deo doma. I unutrašnjost objekata je izrađena od drveta, zastupljenog u beloj (zidovi, obloga krova) ili natur boji (podovi, mobilijar).// ek Mare Janokova Grujić – Više u EKO KUĆI No12

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda