Alumil Exl1

KUĆA SA UNUTRAŠNJIM DVORIŠTEM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ATELIER M+A / MASAKI HARIMOTO, NGAI HWA, WANG MEI YEE

LOKACIJA:

MANDAI, SINGAPUR

POVRŠINA:

572 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

ROBERT SUCH

POLOŽAJ DNEVNE SOBE I TRPEZARIJE UPUĆUJE NA “ENGAVA” PROSTORNI KONCEPT TRADICIONALNE JAPANSKE KUĆE. ENTERIJER SE PRETAPA U EKSTERIJER ZAHVALJUJUĆI VELIKIM KLIZNIM STAKLENIM PANELIMA NA ULIČNOJ FASADI I KA ATRIJUMU. NESMETAN PRELAZ IZ UNUTRAŠNJEG U SPOLJAŠNJI PROSTOR POVEZUJE KORISNIKE SA AUTENTIČNIM OKRUŽENJEM.

Smeštena usred prirodnog rezervata u mestu Mandai, ova kuća je svom vlasniku podarila mir i spokojstvo kakvo se retko nalazi na ostrvu  tako blizu Singapura. Zanimljivo je da je vlasnik zahtevao od arhitekata da projektuju prizemni objekat na ostrvu gde je svaki santimetar zemljišta dragocen. Ovakav stav kosi se sa uobičajenom praksom da se maksimalno iskoristi dozvoljeni indeks izgrađenosti, odobren od strane gradske uprave za urbanizam. Kuća je projektovana u ortogonalnom rasteru, sa atrijumom u sredini. Istražujući mogućnosti i pomerajući granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, arhitekti su pokušali da sve prostorije koncentrišu oko zajedničkog dvorišta, formirajući na taj način prstenastu strukturu.

Ovakav koncept  je nastao u želji da se vlasniku kuće omogući da tokom večeri, nakon napornog posla, uživa na otvorenom i bezbednom prostoru unutar objekta. Stepenište vodi iz atrijuma na krovnu terasu. Ova tri elementa povezuje istovetno popločanje drvenim brodskim podom.

Denivelacija prednjeg dela objekta na višu kotu je podređena još jednoj interesantnoj zamisli arhitekata – da postave klupe za sedenje sa obe strane prostora dnevnog boravka i trpezarije, celom dužinom bočnih zidova, sa ciljem da omoguće sedenje i uživanje u bašti dvorišta ispred kuće, kao i u atrijumu sa druge strane zajedničkih prostorija. Klupe su napravljene od istih dasaka od kojih je sklopljen brodski pod u atrijumu i na krovnoj terasi. Ovakva dispozicija dnevne sobe i trpezarije upućuje na “engava” prostorni koncept tradicionalne japanske kuće.

Enterijer se pretapa u eksterijer zahvaljujući velikim kliznim staklenim panelima na uličnoj fasadi i ka atrijumu, omogućavajući nesmetan prelaz iz unutrašnjeg u spoljašnji prostor, što povezuje korisnike sa  autentičnim okruženjem. // ek MARIJA VELOVIĆ- Više u EKO KUĆI No07

BELA BOJA I OBILJE SVETLOSTI OSTAVLJAJU VIZUELNI UTISAK ČISTOTE, STVARAJUĆI SAVRŠEN AMBIJENT ZA ODMOR I OPUŠTANJE. MOŽETE PROVESTI SATE GLEDAJUĆI PAPERJASTE OBLAKE I OSETITI SPOKOJ MESTA I JEDNOSTAVNOST KOJOM OVA KUĆA ODIŠE.

ENTERIJER SE PRETAPA U EKSTERIJER ZAHVALJUJUĆI VELIKIM KLIZNIM STAKLENIM PANELIMA NA ULIČNOJ FASADI I KA ATRIJUMU, OMOGUĆAVAJUĆI NESMETAN PRELAZ IZ UNUTRAŠNJEG U SPOLJAŠNJI PROSTOR, ŠTO POVEZUJE KORISNIKE SA AUTENTIČNIM OKRUŽENJEM.

Jednostavan i prefinjen enterijer nije opterećen dekorativnim elementima koji bi mogli da poremete sveden i ležeran ambijent.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: