Search
Close this search box.

KUĆA OSTRVO

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

2BY4-Architects, Remko Remijnse & Rocco Reukema

OBJEKAT:

KUĆA ZA ODMOR

LOKACIJA:

Breukelen, Holandija

POVRŠINA:

21m2 m2

FOTOGRAFIJE:

2BY4-Architects

PREDEO DAVNO STVOREN LJUDSKOM RUKOM SADA JE JEDAN OD NAJLEPŠIH PEJZAŽA HOLANDIJE. ZAŠTIĆENO STANIŠTE IZVANREDNE FLORE I FAUNE PRUŽA IDEALNU PRILIKU ZA ODMOR I REKREACIJU I PREDSTAVLJA RAJ ZA PLANINARE, BICIKLISTE I KANUISTE I SVE ONE KOJIMA JE SAN DA IMAJU KUĆU NA VODI.

Mnogobrojni turisti svake godine posete jezera u oblasti Loosdrecht u Holandiji, i to zbog izuzetne morfologije njihovih razuđenih obala i brojnih sprudova koji poput talasa svetlucaju na vodenoj površini. Njihovi privilegovani stanovnici imaju iluziju da se nalaze na vlastitom ostrvu. Na jednom od ovih ostrva, dugačkom sto i širokom pet metara, nastalom iskopavanjem okolnog treseta, arhitekti studija 2by4 projektovali su specifičnu kuću za odmor koja transverzalno preseca ostrvo i na taj način sa njim čini jedinstvenu celinu. S obzirom da šira lokacija predstavlja zaštićeno prirodno dobro, projekat je usaglašen sa  strogim propisima koji su ograničili njegovu veličinu i oblik. Kao rezultat, dobijena je kuća potpuno prilagođena potrebama klijenta, koja obuhvata prirodni kontekst tako što se u njega suptilno uklapa. Njene transparentne fasade oivičene belim ramom stvaraju vizuelni efekat tunela, čime se naglašava uzan i dugačak oblik ostrva.

Orijentacija kuće je određena prema izlasku i zalasku sunca. Ujutru, hladno svetlo baca zrake na istočnu fasadu i obasjava beli enterijer, dok se u večernjim satima topla svetlost uliva kroz zapadnu fasadu najavljivajući kraj dana. Deo u kome je smešten dnevni boravak može se potpuno otvoriti, čime se kuća transformiše u otvoreni paviljon na obali jezera. Severni stakleni zid se klizno otvara, dok susedni zid, obložen kao i ostatak objekta tamnim drvenim daskama na preklop, zapravo predstavlja ogromna vrata koja se sklapaju. Sklopljena fasada sada postaje apstraktni element, postavljen okomito u odnosu na vodenu površinu iznad koje prividno lebdi.

Čelična konstrukcija nosi težinu krova bez potpornog stuba na uglu, da se ne bi ometao pogled. Otvaranjem ovog dela kuće, drveni pod stambenog prostora stopio se sa terasom i formirao pristanište direktno povezano sa vodom, čime se ukućanima omogućio pristup jezeru iz dnevne sobe.//ek Aleksandra Đurić   –   Više u EKO KUĆI No20


OGRANIČENJE NA POVRŠINU OD 21M2 STAVILO JE ARHITEKTE PRED VELIKI IZAZOV SMEŠTANJA I UKLAPANJA SVIH FUNKCIJA POTREBNIH ZA KOMFOR. EFIKASAN I KREATIVAN PRISTUP PROJEKTOVANJU OMOGUĆIO JE PROMENU PROSTORA U SKLADU SA FUNKCIJOM.

Otvaranjem zapadne fasade ukućanima se pruža pristup jezeru iz dnevne sobe

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda