Search
Close this search box.

KUĆA OD NABIJENE ZEMLJE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ROSWAG ARCHITEKTEN

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

IHLOW, NEMAČKA

POVRŠINA:

180 m2

FOTOGRAFIJE:

TORSTEN SEIDEL & LUDGER PAFFRATH

Renovirani stari  kameni  ambar  postao je pravo mesto za život porodice koja brine o životnoj sredini.

Građenje nabijenom zemljom potiče od najstarijih vremena. Odlučiti se za ovakav vid izgradnje znači odbraniti pravo na upotrebu prirodnog i ekološkog materijala, neiscrpnog, sveprisutnog i lako dostupnog većini, promovisati lokalne resurse, i ljudske i prirodne, poboljšati uslove života, vrednovati kulturnu raznolikost i podržavati sistem društvene brige za gradnju i održavanje izgrađenog.


U krizama koje su  zadesile stanovnike Zemlje, ekonomskoj i energetskoj, zemlja nudi rešenje. Njene prednosti su višestruke: od potvrde kvaliteta tokom viševekovne upotrebe, do toga da je potpuno podložna reciklaži (pod uslovom da joj nisu dodavani neorganski stabilizatori), da ne koristi nikakvu energiju za proizvodnju (osim ljudske snage), da ima moć termoregulacije okoline (vezuje višak vode iz vazduha, pa ga oslobađa po potrebi), da nema nikakva štetna dejstva, do toga da u sebi nosi ogromne kreativne potencijale. Svim ovim aspektima se vodio i arhitektonski studio Roswag Aarchitekten prilikom rekonstrukcije i produženja starog ambara u naselju Ilov u Nemačkoj, stvorivši tako interesantnu eko kuću od izuzetnog ekološkog materijala, od nabijene zemlje.


Dizajn koncept

Ambar i novi produžetak objekta projektovani su korišćenjem strategija pasivnog dizajna, a struktura izgrađenog objekta je od materijala sa malim uticajem na  životnu sredinu, što je čini izuzetnim ekološkim domom. Glavna karakteristika doma su zidovi napravljeni od nabijene zemlje uzete iz okruženja zarad dobijanja dovoljno velike termalne mase koja će usporiti prenos toplote. Ambar od grubog kamena zadržan je u svom izvornom obliku, kao negrejan prostor, dok je struktura novog dela od nabijene zemlje sa izolacijom od konoplje, modernizovala stari kameni deo kuće koji je ostao autentičan.


U novom delu kuće kuhinja i dnevni boravak se nalaze u prizemlju, a spavaće sobe na spratu. Stari ambar je odvojen od novog dela kuće zastakljenim otvorima, a krov sa kontinualno postavljenim solarnim kolektorima spaja oba dela kuće u jednu strukturu. Osnova prizemlja i sprata otvara se ka južnoj strani. Iznad novoizgrađenog dela objekta nalazi se velika staklena krovna badža.  Kuhinjski blok koji takođe gleda kroz veliki zastakljeni otvor, predstavlja aktivan centar kuće sa više mirnih prostorija za život na istočnoj strani. Kupatila i instalacije su raspoređeni na severnoj strani. Postojeći deo objekta koji se koristi kao višenamenski prostor, dopunjen je novim funkcionalnim prostorima ispod jednog zajedničkog krova.//ek IVANA NIKOLIĆ- Više u EKO KUĆI No12Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks