Search
Close this search box.
congress

KUĆA IZA KROVA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

SUPERHELIX PRACOWNIA, PROJEKTOWA-BARTOLOMIEJ DRABIK

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

KRAKOV, POLJSKA

POVRŠINA:

189 m2

FOTOGRAFIJE:

BARTOLOMIEJ DRABIK
Kuća iza krova 1

OVA PORODIČNA KUĆA SIMBOL JE FUNKCIJE ŽIVLJENJA KOJA JE PREDATA PRIMARNOJ FORMI. JEDNOSTAVNE I JASNE LINIJE PREDSTAVLJAJU OBRIS TRADICIONALNE KUĆE, A VELIKI ZELENI KROV I SOLARNI PANELI DAJU OVOM OBJEKTU JOŠ JEDNO ZNAČENJE – KUĆA U SKLADU SA PRIRODOM.

Zbog sve dinamičnijeg razvoja gradova, moderne porodice se trude da vode zdrav i miran život, te se zelena područja van grada sve više koriste za izgradnju porodičnih kuća. Sve ono što se uzme prirodi mora joj se i nadoknaditi, pa je zeleni pristup i ekološko projektovanje posebno važno. Vođen ekološkim principima, arhitektonski tim Superhelix Pracownia Projektowa projektovao je porodičnu kuću u prigradskom naselju u Krakovu. Kuća je prvobitno zamišljena kao kubus ravnog zelenog krova, ali lokalni propisi striktno određuju primenu kosog krova u celom području. Upravo ova zakonska odredba je postala glavna ideja za oblikovanje nešto drugačije arhitekture.

Plan-Kuća iza krova

Površina objekta je 189 m2 i prostire se na dve etaže. Jednostavna pravougaona forma zamišljena je kao reinterpretacija izgleda tradicionalnog ambara. Masa objekta se objedinjuje sa kosim krovom i na prvi pogled liči na već viđenu tradicionalnu kuću, ali u malo modernijem stilu. Međutim, ono što ovaj primer čini drugačijim jeste veliki kosi krov postavljen pod uglom od 45 stepeni, tako da u potpunosti zaklanja i štiti ceo objekat. Upravo ovaj element objedinjuje regulativu sa potrebama ekološkog projektovanja, a zadovoljava i želju vlasnika kuće i njegove porodice da im se obezbedi potpuna privatnost. Ideja je bila da se objekat orijentiše duž ose istok-zapad, da se njegova severna fasada potpuno zakloni krovom, a južna otvori prema prirodi. Na severnoj strani pozicioniran je pristup objektu i ulaz u kuću, dok se iza velikog zelenog zida nalazi ‘porodično gnezdo’ koje svoje prostorije otvara velikim staklenim portalima i povezuje ih sa zelenim dvorištem.

Kuća iza krova 2

Veliki krovni plato postavljen je tako da objekat štiti sa severne strane i potpuno je pokriven zelenilom koje je primereno lokalnim klimatskim uslovima. Na ovoj strani nema prozora, tako da se pogled na krov utapa i nadovezuje na zelenilo u daljini. Na južnoj strani, ravan krova je kaskadirana i prekrivena solarnim panelima. Na spoju velikog i malog krova formiran je svetlarnik koji se proteže celom dužinom objekta, što enterijeru obezbeđuje dodatno prirodno osvetljenje i daje mu notu razigranosti, a pojačava se i efekat ventilacije prostora. Unutrašnja strana velikog krova ne stoji samo kao veliki štit, već dijagonalno postavljeni nosači konstrukcije od lameliranog drveta čine dinamičnu mrežu formiranu kontrastiranjem svetlog drveta i tamnog metala. Oni se usecaju u svetlarnik i nastavljaju ka unutrašnjem prostoru, kreirajući tako još jedan sloj na fasadnom platnu, ali i razigrani element u enterijeru.

Kuća iza krova 3

Otvoreni prostor terase ušuškan , ispod velikog krovnog platna.

Fasada kuće je jednolična, svedena. Celokupna površina izvedena je u crvenoj kedrovini postavljenoj bez prethodnog tretiranja, kako bi tokom vremena poprimila siv, patiniran izgled. Kontrast ovoj svetloj boji daju tamni okviri prozora i portala koji se usecaju u masu i otvaraju enterijer. U istom maniru tretirani su i čelični nosači koji prate oblik kuće i vizuelno štite otvorenu terasu van objekta. Kao treći i najveći element, iza kuće se izdiže krovna ravan koja objedinjuje tamnu boju čelika i svetlu boju drveta. U petoj fasadi, čini se kao da se kompozicija pokreće, kao da se veliki zeleni krov podiže sa horizontale, a iz zemlje izlazi forma jednostavne arhitekture… i kuća je rođena.

Kuća iza krova 4

Jednostavnost forme ostvarena je i na horizontalnom planu. Ortogonalni raspored osnove obezbedio je funkcionalnu zastupljenost prostorija svih namena,  jasnom etažnom granicomdnevnih i noćnih prostorija. U prizemlju, glavni ulaz u objekat predstavlja centralnu tačku od koje kreće slaganje celina. Na jednoj strani su tehničke prostorije i garaža, a na drugoj strani se nalaze dnevne prostorije. Velika otvorena površina prostora za dnevni boravak svoju funkcionalnu podelu određuje pozicioniranjem nameštaja tako da on razdvaja kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu. Veliki klizni portal dalje otvara prostor ka terasi, koja ispod dela velikog krova formira kutak za sedenje i obedovanje, takođe zaklonjen od pogleda. Jednokrako stepenište ne ometa korišćenje prostora u prizemlju i vodi na sprat, na kome su smeštene sobe-roditeljska, dečija i igraonica. Dnevnom boravku je ostavljena ‘visinska sloboda’ i njegov volumen je povećan duplom spratnom etažom.

Kuća iza krova 5

Peta fasada odaje utisak otvaranja velike zelene ploče i  rađanja novog objekta iza nje.

Kuća iza krova 6
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda