Search
Close this search box.
congress

KNX PROTOKOL - EAE TECHNOLOGY

NAJPOSEĆENIJE
Ukratko o KNX protokolu

Kako bi unapredili svoje poslovanje, pre ravno 30 godina, vodeći proizvođači sistema za upravljanje u zgradama (ABB, Siemens, Schnieder, Cisco, itd), pratećih uređaja i svih aplikacija i opreme u vezi sa ovim sistemom, započeli su priču koja danas predstavlja osnovni standard u ovoj grani industrije – KNX standard. Firme koje se nalaze u KNX asocijaciji, a danas ih ima preko 400, složile su se da će usaglašavanje osnovnih načela i tehnoloških normi po kojima rade, potrošačima, investitorima, projektantima, i na kraju (ili početku) njima samima, doneti prednost u odnosu na vreme u kojem je svako radio po svom standardu.KNX je protokol oko kog su se saglasili najznačajniji svetski proizvođači iz ove oblasti . KNX zapravo predstavlja ono što je za računare IP. Postojala su i druga rešenja, poput korišćenja postojeće mreže za komunikaciju među uređajima, međutim, KNX je prihvaćen kao bolje rešenje jer korišćenje postojećih mrežnih instalacija može da stvori smetnje, a kada ugrađujete luksuzne uređaje ili one sisteme koji treba da vam naprave uštede, važno vam je da sistem radi besprekorno.S druge strane, daleko je lakša komunikacija sa tržištem kada klijent zna da postoji konkurencija i ne možete ga već na početku, ili nakon nekog vremena kada se sistem unapređuje ili proširuje, ucenjivati cenom zato što na vašem sistemu rade samo vaši uređaji.

Zato je danas, prilikom izrade specifikacije za projekat, ili čak i kod najmanje kupovine jednog elementa sistema, potpuno nevažno od kog proizvođača naručujete softver, prekidače, brave, motore za roletne, vrata, prozore, pa čak i ko je proizveo audio sistem, samo ako je proizvođač član KNX asocijacije.

U svojih skoro 30 godina postojanja, KNX sistem nije doživeo niti jedan prekid u kompatibilnosti, što znači da se najranije instalacije i dalje mogu proširiti najnovijim izdanjima proizvoda proizvođača.

Brojke o uspehu

– Milioni instaliranih proizvoda

– Hiljade KNX registrovanih i sertifikovanih proizvoda

– Više od 400 KNX članova (proizvođača)

– Više od 400 priznatih centara za obuku

– 15 međunarodnih test laboratorija

– Stotine hiljada realizovanih projekata

Upravo zbog značaja koji KNX standardizacija ima u savremenom životu, i sve značajnijim potrebama za energetskim uštedama, a u skladu sa rastućim potrebama za komforniji način života,  javila se ideja za osnivanjem jedne firme koja bi pratila sve te savremene tendencije koje donosi progres.

EAE TECHNOLOGY

EAE TECHNOLOGY je deo EAE grupacije, koja je osnovana 1973.godine i sa svojih 2.500 radnika širom sveta i više od 500 inženjera i experata iz svojih 6 fabrika i 3 razvojna centra proizvode plasira u više od 100 zemalja. EAE grupacija raspolaže sa preko 30 patenata, 300 brendova i preko 100 vrsta industrijskog dizajna. Svi proizvodi su dizajnirani, razvijeni, proizvedeni i testirani u našem sedištu u Istanbulu, Turskoj. EAE Technology proizvodi su kompatibilni sa međunarodnim standardima kao što su KNX, DALI, TCP/IP i WiFi

Proizvodi koje EAE TECHNOLOGY ima u ponudi su zasnovani na najnovijim tehnologijama, i rezultat su rada sopstvenog razvojnog centra. U svojoj ponudi imamo porizvode koji su iz oblasti Kontrole Osvetljenja, Pametnih kuća, Klimatizacije, Rešenja za pametne hotele, Kontrolu žaluzina, Senzora prisutnosti/pokreta/osvetljenja. Naša politika kvaliteta je usaglašena sa tehnološkim inovacijam i aktuelnim trendovima u dizajnu. Projektni tim u centru za razvoj je posvećen usaglašavanju novih proizvoda sa potrebama  tržišta. Pružamo podršku svim našim partnerima u oblasti projektovanja po specifičnim zahtevima značajnijih projekata.

U ponudi koju EAE TECHNOLOGY ima, ističemo:

KNX pametan hotel “Guest Room Management System (GRMS)” od EAE Technology je dizajnirano tako da ponudi viši nivo kvaliteta za svoje korisnike i goste i sistemu upravljanja hotelskim sadržajima u svim oblastima od sobe, i restorana, kongresnih sala, fitnes i spa sadržaja.

KNX SMART HOME sistemi koje EAE TECHNOLOGY ima u ponudi daju novu dimenziju komofora svojim pouzdanim, inteligentnim i jednostavnim za upotrebu uređajima namenjenim za jednostavno i svakom korisniku prilagođeni za kontrolu svetla, zavesa, termostata, interfona, alarma, kontrolU pristupa i još mnogo toga.

KNX poslovni i javni objekti koriste automatizaciju za poboljšanje kvaliteta uslova rada u kancelrijama povećanjem sigurnosti i udobnost, a istovremeno štedeći energiju u značajnoj meri.

Rešenja za kliničke centre: Sistem ne samo da pomaže poboljšanju upravljanju bolnicom, već i povećava efikasnost rada osoblja , pravi zanačajne uštede u troškovima funkcionisanja i značajno doprinosi stvaranju sigurne i efikasne zdravstvene zaštite.

Rešenja za trgovačke centre i lance prodavnica: Sistemi automatizacije zgrada ne primenjuju se samo u tržnim centrima već i u pojedinačnim prodavnicama. U ponudi imamo i rešenja čija je primena prilagođena i unificirana prema svakom pojedinačnom zahtevu lanaca prodavnica.

Rešenja za industriju i skladišta: imamo razvijena rešenja za energetski efikasan sistem kontrole osvetljenja i klimatizacije. rešenja koja nudimo su prilagodljiva specifičnim zahtevima koje korisnici u industriji i skladištu mogu imati.

VUEKO

VUEKO je osnovan 2009. godine sa ciljem da na tržište Srbije uvede KNX – EIB školovanje i obogati ponudu KNX – EIB opreme za automatizaciju objekata. Tokom proteklog perioda iz našeg Trening Centra je izašlo 100 KNX programera, koji su završili sertifikovani KNX trening i koji su registrovani u KNX asocijaciji. Mi vršimo veleprodaju elektro-opreme u KNX – EIB standardu kao i prodaju odgovarajućeg softvera renomiranih proizvođača koristeći za tu svrhu razvijen specijalizovan web shop kao i razgranatu mrežu KNX partnera

U cilju da na jednom mestu pružimo kompletnu ponudu za smart home sisteme, krajem prošle godine smo otpočeli saradnju sa jednim od vodećih proizvođača opreme za smart home sisteme: EAE TECHNOLOGY. Vueko je tako postao generalni zastupnik i distributer za EAE Technology za Srbiju i zemlje regiona.

VUEKO je povezivanjem sa renomiranim proizvođačem opreme obezbedio neophodnu podršku u daljem razvoju KNX standarda kod nas i u regionu.

Kataloškom prodajom kvalitetne knx opreme sa lagera, brzom, efikasnom i sigurnom isporukom stekli smo poverenje mnogih kupaca. Posedujemo logistički magacin KNX opreme u Srbiji i jedini isporučujemo robu u roku od 24h od dana uplate.

U proteklom periodu uložili smo mnogo vremena, ljubavi i rada trudeći se da obezbedimo što veći broj KNX partnera i KNX-opreme, da prikupimo što više informacija i podataka o KNX standardu i tehničkim karakteristikama i da saradnju organizujemo prema svetskim standardima kako bi KNX standard učinili dostupnijom i približili je Vama, ljubiteljima smart-home sistema.

Nudimo Vam sve na jednom mestu kao pouzdan i proveren partner.

VAVEI

VAVEI d.o.o. je osnovan 2009,  spajanjem strateških partnera koji poseduju dugogodišnje iskustvo iz oblasti automatike i razvoja softvera.
VAVEI nudi gotova softverska rešenja i podršku projektima iz oblasti KNX automatizacije i vizuelizacije. Specijalizovano znanje iz oblasti menadžmenta, internacionalnog KNX standarda, konstantno obrazovanje visoko stručnih kadrova, praćenje svetskog tržišta novih tehnologija i nihova upotreba, nam daje mogućnost da podržimo naše partnere u realizaciji njihovih projekata i ciljeva.

Tehnološka prednost, inovacije, pouzdanost i moderan dizajn vavei sistema koriste partneri širom sveta.
Kao internacionalna kompanija, nudimo pouzdan proizvod uz najbolju podršku. Vrhunski opremljen razvojni centar, motivisan tim u kombinaciji sa najnovijim tehnologijama za razvoj i mnogo inovacija, garantuje našim kupcima nove spektakularne proizvode iz oblasti automatizacije i vizuelizacije.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
ARTINVEST – DEKTON
INTRA LIGHTNING
ALUMIL – PREFA