Alumil Exl1

RAIN LAMP

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

STUDIO RICHARD CLARKSON

OBJEKAT:

LAMPA

LOKACIJA:


KIŠNA LAMPA JE PRVI U NIZU PROJEKATA ZASNOVANIH NA ONOME ŠTO U RICHARD CLARKSON STUDIJU ZOVU HARMONIČNIM PROTIVREČNOSTIMA, A ŠTO PREDSTAVLJA JEDAN OD PRINCIPA NA KOJIMA JE STUDIO  ZASNOVAN. REČ JE O KONCEPTU PO KOME SUPROTNI ELEMENTI U ODGOVARAJUĆIM USLOVIMA MOGU DA PROIZVEDU NEVEROVATNE REZULTATE.

Kišna lampa spaja struju i vodu kako bi stvorila novi oblik dinamičkog osvetljenja. Lampa je napravljena od velike kugle na vrhu u koju je smeštena mikro-peristaltička pumpa i od LED sijalice, a na dnu se nalazi posuda sa blago hlorisanom vodom. Skrivena pumpa usisava vodu iz bazenčića i oslobađa kapljice koje padaju oko sijalice. Kada kapljice padnu, svetlost se reflektuje na površinu vode koja se talasa. Prirodan oblik kugle deluje kao uveličavajući objektiv koji projektuje svetlost na površinu ispod lampe, stvarajući suptilan efekat duge koji okružuje projekciju.


Nakon istraživanja mnogo različitih iteracija sa različitim pumpama i tehnologijama svetla, Kišna lampa je konačno dizajnirana tako da bude bezbedna, kompaktna i izdržljiva. Korišćenjem mikro-peristaltičke pumpe postiže se da svaka pojedinačna kapljica padne tačno u trenutku kada je potrebno.//ek Više u EKO KUĆI No19


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: