Kako se pari bodljikavo prase?

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Verovatno znate taj vic, odgovor je – “pažljivo”. Ali kako to izgleda u prirodi, objašnjava Uldis Roze, profesor emeritus na njujorškom koledžu u Kvinsu na katedri za biologiju

Kako se pari bodljikavo prase? Pažljivo!

Tokom svoje tridesetogodišnje karijere i izučavanja severnoameričkih bodljikavih prasića, Uldis Roze ne zna koliko puta je čuo ovu šalu.

Doduše, taj odgovor je tačan “ali ne prosvetljujući”, kaže Roze, profesor emeritus na njujorškom koledžu u Kvinsu na katedri za biologiju.

U stvarnosti, ritual parenja bodljama prekrivenog Erethizon dorsatum je prilično složen, dugotrajan i … vlažan.

Sezona parenja ove vrste odvija se u jesen. Ženka sedi na drvetu i daje signale da je spremna za parenje izlučujući mirisnu suprstancu. Mužjaci privučeni mirisom međusobno se bore na granama drveća ili na tlu ispod njenog drveta.

Pobednik dobija pravo da se udvara.

Kako bi izazvao estrus kod ženke, mužjak je poprska sa nekoliko kapi mokraće. “Urin se kreće tako veliko brzinom”, kaže Roze, “da, čak iako mužjak i ženka sede na odvojenim granama drveta, njegov urin može doći do nje”. Mužjak ponavlja ovaj postupak sve dok ženka ne pokaže da je raspoložena, što može trajati i nekoliko sati.

Mužjak i ženka se onda, obično, spuštaju sa drveta kako bi se parili. Iako taj čin deluje veoma neugodno, ženka zapravo svoj rep zakrivi i prebaci preko bodlji na leđima, tako da deo repa bez bodlji bude okrenut ga gore, kaže Roze. Mužjak tako, na tom delu, može da odmara šape.

Nakon, otprilike sedam meseci, ženka će roditi, najčešće jedno mladunče. Bebe se rađaju sa bodljama, ali umtaneu amnionsku kesu koja ženki olakšava donošenje mališana sa svet.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: