Search
Close this search box.

JUBILEJ ULUPUDS-A

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

‘’UMETNOST JE SLIČNA ŽIVOTU: IZGLEDA KAO IGRA, A USTVARI JE ĐAVOLSKI OZBILJNA STVAR. UTOLIKO JE OZBILJNIJA UKOLIKO VIŠE LIČI NA IGRU’’ –  IVO ANDRIĆ

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) proslavilo je 13. novembra šezdesetogodišnjicu postojanja svečanom akademijom u obnovljenoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, uz uručenje godišnjih nagrada i priznanja. Za rekonstrukciju zgrade Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Veliku nagradu Srbije za primenjenu umetnost i dizajn dobio je arhitekta Pavle Vasev.

Predsednik ULUPUDS-a Vladimir Lovrić istakao je da se ULUPUDS u proteklih 60 godina predstavio brojnim izložbama stvaralaštva umetnika iz svih devet svojih sekcija. Ocenjujući da je umetnost danas izmeštena iz života, podsetio je na reči nobelovca Ive Andrića, koji je rekao: ”Umetnost je slična životu: izgleda kao igra, a  ustvari je đavolski ozbiljna stvar. Utoliko je ozbiljnija ukoliko više liči na igru”. Poseban ton celoj svečanosti dala je dramska umetnica Danica Maksimović, koja je vodila program akademije i večernjih performansa.

Nakon svečane akademije, priređena je velika celovečernja zabava sa učešćem mnogobrojnih zvanica iz kulturnog i umetničkog života Srbije. U okviru umetničkog programa održana je modno – kostimografska revija poznatih autora članova ULUPUDS-a i gostiju, koja je izazvala veliko interesovanje publike. U muzičkom delu nastupili su Wonder strings quartet i Maja Volk bend.

Značajan momenat bio je uručenje povelja za doprinos kulturi i umetnosti predstavnicima medijskih kuća i drugih institucija koje su kroz dugi niz godina svojim delovanjem doprinele afirmisanju umetnika i umetnosti, kao i kulture uopšte. Ovo značajno priznanje dobili su: Biljana Willimon, Dragana Ćosić, Jelena Gajšek, Ivon Jafali, Mirjana Todorić (Studio B), Biljana Bralušić, Marija Miljević, Mira Adanja Polak, Maja Tucaković (RTS), Nikola Žigon, Bratislav Ljubišić (Drugi program Radio Beograda), Jovan Ćirilov, Branko Maričić (Art info), Dejan Kovačević (predsednik opštine Stari grad) i Katarina Simijonović (predsednica JP Poslovni prostor Stari grad), kao i ustanove: Fakultet primenjenih umetnosti, Konak Kneginje Ljubice, dnevni list Politika, Muzej 25.Maj, Filološki fakultet, Muzej primenjene umetnosti, Galerija RTS i Beogradski sajam.

ULUPUDS je svoj ugled izgradio između ostalog i kroz veliki broj kolektivnih i individualnih izložbi i umetničkih manifestacija međunarodnog karaktera, na kojima je na najbolji način predstavljeno stvaralaštvo ogromnog broja umetnika koji su u tom drugom vremenskom periodu stvarali u okviru 9 sekcija i više od 25 oblasti likovne i primenjene umetnosti koje je ULUPUDS stalno negovao i proširivao.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana