Search
Close this search box.
congress

JUBILEJ OSNIVAČA ISTRAŽIVAČKOG CENTRA "PETNICA"

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Pre tačno pola veka, osnivači Istraživačke stanice „Petnica“ iz Valjeva osnovali su pokret koji je kasnije prerastao u Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“. Tada grupa mladih istraživača osnovala je društvo namenjeno svima koji vole i cene prirodu. Tim povodom, jubilej će biti obeležen brojnim akcijama, manifestacijama i izložbama koje za cilj imaju obeležavanje nastanka pokreta ali i dalju promociju nauke u društvu.

Istraživačke grupe koje su od osnivanja kluba postojale su speleologija, biologija, etnografila, sociologija, kao i turizam i grupa za ishranu u prirodi. Već pedeset godina Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“ podstiče mlade entuzijaste i zaljubljenike u prirodu da se pridruže akcijama koje organizuju.

Klub je osnovan u februaru 1969. godine i nosi naziv po tragično preminulom studentu geodezije Vladimiru Mandiću koji je bio mladi istraživač – speleolog. Članovi društva se svake pete godine skupljaju na planini Durmitor i organizuju memorijalnu akciju u čast kolege koji ih je prerano napustio.

Jedna od prvih nezavisnih institucija u tadašnjoj Jugoslaviji, „Petnica“ je ubrzo postala centar inovativnog naučnog obrazovanja priznat i van granica zemlje. Rođena nedaleko od Petničke pećine, danas savremena institucija koja odgovara svetskim standaradima, već više od 35 godina podstiče talententovane učenike i studente da se bave naukom i pomaže da se formiraju u mlade naučne kadrove.

Programski direktor centra „Petnica“ Nikola Božić u izjavi za Prvu naglasio je da u godini jubileja neće biti naglašavanja nekog posebnog događaja jer je „najzanimljivije što su na desetine hiljada mladih ljudi dobilo podršku da aktivno radi u nekom od pedesetak klubova mladih istraživača“.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana