Search
Close this search box.

IZMEĐUTRADIOCIONALNOG I MODERNOG

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

A. UN ARCHITECTS

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

MIE, JAPAN

POVRŠINA:

108 m2

FOTOGRAFIJE:

YUYA SAITO

KUĆA PROJEKTOVANA NA TRADICIONALNIM PRINCIPIMA JAPANSKE ARHITEKTURE, SA DRVENOM KONSTRUKCIJOM I FUNKCIONALNIM REŠENJIMA KOJA OMOGUĆAVAJU DA SE UNUTRAŠNJA KONFIGURACIJA PROSTORA PRILAGODI RAZLIČITIM PRILIKAMA.

Tradicionalnu japansku arhitekturu kuća odlikuju drvene konstrukcije i izuzetna funkcionalnost, kao i fleksibilna rešenja koja omogućavaju da se u okviru malih površina ostvare složeni sadržaji. prostor je zamišljen kao multifunkcionalan, pa se klizna vrata koriste umesto zidova, dozvoljavajući da se unutrašnja konfiguracija prostora prilagodi različitim prilikama. same po sebi, kuće izgledaju jednostavno i skromno zbog ograničenog prostora. Ova kuća je projektovana na prethodno pomenutim principima, a dizajnirao ju je arhitektonski studio a.un architects.  Namenjena je četvoročlanoj porodici i nalazi se na uzvišenom zemljištu mesta Mie u japanu. teži da spoji arhitekturu sa prirodom, pa je primetna pažljivo planirana i minuciozna veza između objekta i mesta na kome se nalazi.


SPRAT


PRIZEMLJE

Da bi se postigao ovakav cilj, korišćeni su prirodni materijali koji su lokalno dostupni, kao drvo i kamen, čime se postiže toplina i nežnost u arhitekturi. radi što jednostavnijeg  života u njoj, kompletno je izvedena od drveta. Omogućava pogled ka nebu i okeanu iz svakog kutka. Mekoća linija i toplota prostorija vode ka postizanju duhovnog mira.  Japanski enterijer ima jedinstvenu estetiku koja potiče iz  taoizma.  Taoizam je naziv za grupu filozofskih i religijskih učenja koja se temelje na metafizičkom tumačenju kineskog znaka tao, koji se najčešće prevodi kao put. jedan od utemeljivača taoizma je lao ce, koji je živeo u 6. veku p.n.e. poučavao je da ljudi treba da žive u harmoniji sa prirodom i naglašavao važnost jednostavnog života i održavanja ravnoteže sa prirodom.


PREDNJI IZGLED


BOČNI IZGLED

Enterijeri su veoma jednostavni, sa minimalnim naglašavanjem i prirodnim ukrasima. tradicionalni japanski enterijer, kao i moderni, sadrži uglavnom prirodne materijale, uključujući meko drvo, bambus, svilu, pirinčanu slamu i papir, radi povezivanja prostora sa prirodom.//ek – Više u EKO KUĆI No05


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda