Search
Close this search box.
congress

IZLOŽBA STUDENATA FAKULTETA PRIMENJENIH UMETNOSTI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


Studenti odseka Primenjeno vajarstvo Fakulteta primenjenh umetnosti u Beogradu priredili su dve izložbe na kojima su prikazali svoje umeće u izradi skulptura.
Na jednoj zložbi u Galeriji SKC dominantno su bili zastupljeni radovi studenata prve i druge godine u kojima se na različite načine i u različitim materijalima i formatima obrađuju teme ljudske figure i portreta. Radovi su izvedeni u mermeru, drvetu, bronzi i gipsu.
Realizacija radova koja uz sticanje značajnih skulptorskih iskustava podrazumeva i poštovanje individualnosti i ličnog senzibiliteta, predstavlja suštinu figuralnog vajanja u glini. Osim što uključuju usvajanje osnovnih kategorijalnih vrednosti, ova iskustva se po pravilu odnose i na ovladavanje punom likovnom ubedljivošću, monumentalnošću forme, psihološkim sadržajem, a ne retko i izrazitom ekspresijom. Radovi ovih studenata prikazuju stvaralački proces od realističkog doživljaja modela do njegovog transponovanja u zrelo skulptorsko delo.
Na drugoj, vezanoj izložbi, prikazani su radovi studenata četvrte godine osnovnih akademskih studija. Na završnoj godini, studenti rešavaju skulptorske zadatke u više disciplina, kao što su: reljef, slobodna skulptura, plaketa, medalja, skulptura u prostoru, sinteza skulpture sa arhitekturom, sitna plastika, nakit, memorijalna skulptura. Istražuje se u različitim materijalima – u glini, gipsu, metalu, drvetu, kamenu, papiru, gumi, plastici i drugim veštačkim materijalima.
Prilikom savladavanja zadataka studenti stiču nova iskustva i saznanja o skulpturi, estetici i tehnikama koje im omogućavaju da spoznaju vlastiti senzibilitet na putu ka umetničkom pozivu i profesionalizmu.
Odsek Primenjeno vajarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu skoro sedam decenija postoji kao stub i fundament svog matičnog fakulteta i po svojoj koncepciji jedinstven je u jugoistočnoj Evropi.
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela