Search
Close this search box.
congress

INTEGRACIJOM DO POTPUNE PRIPADNOST PRIRODI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

PETRA OSTANEK I TINKA BELTRAM PREKOVIČ, O+P>A

OBJEKAT:

APARTMANI

LOKACIJA:

PODČETRTEK, SLOVENIJA

POVRŠINA:

315 m2

PETRA OSTANEK NA MEĐUNARODNOM KONGRESU ODRŽIVA ARHITEKTURA-ENERGETSKA EFIKASNOST ODRŽANO OD 6-8 OKTOBRA 2017 U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI U BEOGRADU

PETRA OSTANEK JE JEDAN OD OSNIVAČA ARHITEKTONSKOG BIROA O+P>A I SOBA, GDE IMA FUNKCIJU VOĐE PROJEKATA. TAKOĐE, KAO ARHITEKTA SVOJ RADNI OPUS UPOTPUNJAVA I SA TIMOVIMA U BIROU ENOTA I GENIUS LOCI. PETRA ORGANIZUJE MNOGOBROJNE IZLOŽBE, GDE KAO ČLAN ŽIRIJA UČESTVUJE NA TAKMIČENJIMA I DODELAMA NAGRADA, MEĐU KOJIMA SE IZDVAJAJU BRICK AWARD SE EUROPE 2015 I GREEN PENCIL 2015. OD 2009. DO 2013. GODINE BILA JE ČLAN ODBORA ZA ZAKONODAVSTVO, KAO I PREDSEDNIK ASOCIJACIJE ARHITEKATA U KOMORI ZA ARHITEKTURU I PROSTORNO PLANIRANJE SLOVENIJE. OSVOJILA JE MNOGOBROJNE NAGRADE KAO ČLAN RAZLIČITIH ARHITEKTONSKIH TIMOVA NA ARHITEKTONSKIM KONKURSIMA I TAKMIČENJIMA. PETRA OSTANEK JE NOSILAC PRIZNANJA GREEN PENCIL AWARD 2014, AUTOR JE VELIKOG BROJA STRUČNIH TEKSTOVA, I UREDNICA JE PREDSTOJEĆE KNJIGE O ISTORIJI URBANOG PLANIRANJA, POVODOM 650. GODIŠNJICE NOVOG MESTA.

Projektovanje ugostiteljskih objekata često podleže uticaju niza diktiranih pravila. U hotelijerstvu i ugostiteljstvu kao posebnoj grani, zastupljene su norme koje direktno utiču na projektovanje i dizajn objekata.

Standarde postavljaju trendovi, menadžeri, zastupnici velikih lanaca i vlasnici kojima je brza isplativost najčešće jedino merilo uspešnog projekta. Od ugostiteljstva ne možemo odvojiti pojam luksuza. Luksuz ima svoje kategorije, koje najlakše raspoznajemo po ’broju zvezdica’. Svaka kategorija podrazumeva određenu površinu sobe, sadržaj, raspored, opremu i organizaciju. Da su se strogo držale pravila, da su pale pod uticaj uobičajenog i standardizovanog, autorke objekta Apartmani Ortenia, Petra Ostanek i Tinka Prekovič, ne bi proizvele arhitekturu vrednu pažnje. Veliki izazov je bio pred njima, jer su znale da projektuju objekat koji će biti pozicioniran u poetičnom okruženju, na padini ispod dvorca, u malom mestu na jugoistoku Slovenije – Podčetrtek. Nenarušen, sam sebi dovoljan predeo pun zelenila, kao i prepoznatljivi dvorac na najvišoj koti okruženja, predstavljaju vrlo inspirativne, ali i zahtevne kulise koje lako mogu da se naruže neadekvatnim arhitektonskim odgovorom. Arhitekti su evidento ukazali poštovanje prirodnom okruženju i prepustili su mu dominaciju u odnosu na novoizgrađeni objekat.

Koncept prožima sve nivoe projektovanja, pa je tako primenjen i na rešenju konstrukcije. Statika objekta rešena je lakim potezima u karakteru zakona prirode. Objekti prate padinu na kojoj su nastali. Delimično su upušteni u teren i ostvaruju dodatni nivo integracije sa tlom. Masu zauzima betonska ploča koja reaguje kao teg na kosom terenu i pravi strukturalnu bazu objekta. Na tu potporu naslanja se drvena konstrukcija sačinjena od stubova, greda i rogova koji formiraju ram, tj. konture objekta.

APARTMANE ORTENIA ČINI 6 CELINA PODELJENIH U 3 KUBIČNE FORME SMEŠTENE NA OBRONCIMA PLANINE U MALOM MESTU NA JUGOISTOKU SLOVENIJE. ARHITEKTI SU USPELI DA, VODEĆI RAČUNA O POTREBAMA SAVREMENOG GRADSKOG ČOVEKA, OBJEKAT HARMONIČNO UKLOPE U PRIRODU I DA, PRATEĆI NJENE ZAKONE, NE NARUŠE KRAJOLIK I ISKORISTE OKRUŽENJE KAO ELEMENT ARHITEKTURE

Savremen pristup projektovanju sagledava se u osnovi objekta. Svaki kubus na nivou višeg terena deli se na dva identična apartmana. Svaki apartman unutar dnevnog prostora ima samo jednu pregradu – zid koji deli spavaću i dnevnu zonu, a jedinice praktično ne poseduju enterijerska vrata, ukoliko ne računamo vrata minimalnog toaleta.// ek NIKOLA MARAVIĆ – Više u EKO KUĆI No25

Enterijer je savremen, čistih ivica i toplih boja i prožet je tradicionalnim elementima. Zahvaljujući velikim prozorskim oknima, pejzaž postaje deo enterijera.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda