Search
Close this search box.

HEDONIZAM UZ VODU I SA VODOM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


JEDAN OD OSNOVNIH ELEMENATA, VODA JE SVOJ STVARALAČKI KARAKTER DOKAZALA JOŠ ODAVNO, U BLAŽENO VREME ANTIČKIH FILOSOFA (DOK SU LJUDI JOŠ RADOZNALO VEROVALI U SMISAO TRAŽENJA KONAČNIH ODGOVORA).

Čuveni Tales iz Mileta je tako smatrao upravo vodu osnovnim elementom, prauzrokom svih stvari, istin­skim pra-načelom sveta. Po ovoj viziji sveta – po vodi slobodno pluta planeta Zemlja. I to nije nimalo čudno. Jer voda ispunjava veliki deo čovekovog tela (oko 60 procenata) i sve u ljud­skom životu je obeleženo upravo – vodom.  Čovek se u vodi rađa. Bez vode ne može da op­stane više od sedam dana (žeđ je, naime, neuporedivo jača od gladi). Okružen je vodom, njom se kupa, u nju gleda, kraj nje se provodi i uživa, a najveće razdaljine među ljudima se određuju jednim “vodenim terminom” “prekookeanski”.  Zbog tog je zanimljivo razigravati našu hedoni­stičku temu u dodiru sa vodom, u svim mogućim obli­cima uživanja. Dakle, akva-hedonizam par exellence… //ek – Dragoslav Bokan Više u EKO KUĆI No04


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
Dijalog o klimatskim promenama