Alumil Exl1

GNEZDO ZA ČITANJE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

DORTE MANDRUP ARKITEKTER

OBJEKAT:

KUĆA ZA ĆITANJE

LOKACIJA:

ASSERBO, DANSKA

POVRŠINA:

9,8m2 m2

FOTOGRAFIJE:

MANDRUP POULSEN, TORBEN ESKEROD

OVAJ SVETLI TIHI PROSTOR NUDI NAJNEOPHODNIJE USLOVE ZA TOLIKO VAŽNO, A ČESTO PODRAZUMEVANO I PODCENJENO, OBIČNO DUBOKO DISANJE, ZA MEDITACIJU, ČITANJE, ČIŠĆENJE ČULA I DUŠE, PA STOGA NE ČUDI ŠTO SU JE NJENI IDEJNI TVORCI NAZVALI GNEZDOM ZA ČITANJE.

Mala kuća se u malom srpskom jeziku može nazvati i kućicom, kućerkom, pa čak i kućičicom, a onda se može opisati kao malena, malecka, malecna, sićušna. U velikom engleskom, kući se može tepati, uslovno rečeno, na jedan jedini način, i to tako što će se umesto prideva ‘small’ upotrebiti ‘little’.

Kućica koju vidite je baštenska, a imamo i kućice za alat, za pse, za ptice, kućice na drvetu, kućice za lutke, kućice u cveću i takozvane kućice-slobodice. Ova malena baštenska kuća je kućica-slobodica njenog vlasnika. Izdvojena je od glavne kuće, nema temelje, pa ju je moguće po želji i premestiti, montažna je, pa se može rasklopiti i ponovo sklopiti, i baš je malecka. Ukupna površina joj je 32 kvadratne stope ili nepuna tri kvadratna metra. Izrađena je od prefabrikovanih panela obloženih vodootpornom oplatom.

Gabariti su joj takvi da omogućavaju slivanje atmosferske vode bez ostatka, a od tla je izdignuta na visinu koja dozvoljava neometano prirodno odlivanje vode sa terena. Podesive noseće nožice kompenzuju neravnine tla na kome se nalazi.

Zastakljeni krovni otvor prema nebu i možda nesrazmerno velik prozorski otvor osiguravaju obilje prirodnog svetla u svako doba dana a i noći kad je nebo vedro, osuto zvezdama i obasjano mesečinom. Drugih dodataka nema. Kućica nije priključena na električnu mrežu, a nema ni tekuću vodu. Svojim izgledom, položajem i statusom podseća na modul za preživljavanje u trenucima kada je potrebno preživeti obilje blagodeti koje nam je obezbedila civilizacija – naučnih, tehnoloških i informacionih.

Sa svoja tri kvadratna i desetak kubnih metara, ovaj kućerak je predviđen da prihvati jednog posetioca koji je najverovatnije u posebnom raspoloženju kada su osama, izolacija i tišina preko potrebne i spasonosne. Ova svetla tiha čaura nudi najneophodnije uslove za toliko važno, a često podrazumevano i podcenjeno, obično duboko disanje, za meditaciju, čitanje, čišćenje čula i duše, pa stoga ne čudi što su je njeni idejni tvorci nazvali gnezdom za čitanje.// ek Milica Kesić

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: