Alumil Exl1

GNEZDO ZA ČITANJE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

DORTE MANDRUP ARKITEKTER

OBJEKAT:

KUĆA ZA ČITANJE

LOKACIJA:

ASSERBO, DANSKA

POVRŠINA:

9,8 m2

FOTOGRAFIJE:

MANDRUP POULSEN, TORBEN ESKEROD

OVAJ SVETLI TIHI PROSTOR NUDI NAJNEOPHODNIJE USLOVE ZA TOLIKO VAŽNO, A ČESTO PODRAZUMEVANO I PODCENJENO, OBIČNO DUBOKO DISANJE, ZA MEDITACIJU, ČITANJE, ČIŠĆENJE ČULA I DUŠE, PA STOGA NE ČUDI ŠTO SU JE NJENI IDEJNI TVORCI NAZVALI GNEZDOM ZA ČITANJE.

Mala kuća se u malom srpskom jeziku može nazvati i kućicom, kućerkom, pa čak i kućičicom, a onda se može opisati kao malena, malecka, malecna, sićušna. U velikom engleskom, kući se može tepati, uslovno rečeno, na jedan jedini način, i to tako što će se umesto prideva ‘small’ upotrebiti ‘little’.


Ova malena baštenska kuća je kućica-slobodica njenog vlasnika. Izdvojena je od glavne kuće, nema temelje, pa ju je moguće po želji i premestiti, montažna je, pa se može rasklopiti i ponovo sklopiti, i baš je malecka. Ukupna površina joj je 32 kvadratne stope ili nepuna tri kvadratna metra. Izrađena je od prefabrikovanih panela obloženih vodootpornom oplatom.


Sa svoja tri kvadratna i desetak kubnih metara, ovaj kućerak je predviđen da prihvati jednog posetioca koji je najverovatnije u posebnom raspoloženju kada su osama, izolacija i tišina preko potrebne i spasonosne. Ova svetla tiha čaura nudi najneophodnije uslove za toliko važno, a često podrazumevano i podcenjeno, obično duboko disanje, za meditaciju, čitanje, čišćenje čula i duše, pa stoga ne čudi što su je njeni idejni tvorci nazvali gnezdom za čitanje.


Kako bi nam dobro došlo da u blizini imamo jedno ovakvo mesto, ovakvu jednu majušnu kućicu, pa makar je prema dogovoru i rasporedu delili sa ukućanima i susedimai na smenu koristili! Čini nam se da nije potrebna neka naročita drvodeljska ili graditeljska veština, pa čak ni veće novčano ulaganje da se napravi ovakva kolibica koja vam može doneti mnogo lepih osećanja i dobrog raspoloženja potrebnog za buduće napore.//ek MILICA KESIĆ – Više u EKO KUĆI No14


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: