Search
Close this search box.
congress

Od malog do prostranog i funkcionalnog kupatila uz GEBERIT rešenja

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Kupatilo je jedna od onih prostorija u domu u kojoj se čini da nikada nema dovoljno prostora za sve. Između jutarnje kuptilske rutine, pa sve do noćnog kupanja ili tuširanja – mnogobrojne aktivnosti obavljamo u kupatilu. 

Ujedno, počela je još jedna sezona renoviranja stanova i kupatila, zvuk bušilice u zgradama je svakodnevica, a na ulicama se već mogu videti džakovi sa šutom. Stara kupatila, zrela za renoviranje, uglavnom dele iste osobine: odvod im je u podu, male su kvadrature, ponekad pravougaonog, uskog oblika.

Ukoliko u stanu ili kući imate malo kupatilo, ili ste pak kupili ili iznajmili stan sa malim kupatilom, nema potrebe da brinete. Postoje „trikovi“ koji vam mogu pomoći da maksimizujete prostor u svom kupatilu, tako da ono izgleda prostranije, a da ujedno bude funkcionalno i stilizovano. Čak i da nemate dovoljno budžeta za celokupno renoviranje ili preuređivanje ove prostorije, budite bez brige. 

Pružamo vam nekoliko saveta koji će vam omogućiti da obezbedite dodatne centimetre u kupatilu, tako da se čak i u najmanjem kupatilu možete osećati krajnje udobno. 

Pametno rasporedite osnovnu kupatilsku opremu

Bitno je da najosnovnju opremu za kupatilo uskladite i prilagodite dimenzijama kupatila. Dakle, birajte kupatilske elemente (sušači, korpe za veš…) koji odgovaraju dimenzijama vašeg kupatila, tako da imate sasvim dovoljno prostora i za ostali kupatilski nameštaj. 

Birajte umivaonik manjih dimenzija, a značajno će vam uštedeti prostora i tuš kabina umesto kade. Pravim izborom tuš kade kupatilo može biti još funkcionalnije.  

Uhvatite se u koštac sa prostorom iznad WC šolje

Zbog svog položaja, područje iznad toaleta, odnosno WC šolje često ostaje neiskorišćeno do kraja. Ovaj zidni prostor možete iskoristiti tako što ćete montirati ormarić iznad vodokotlića

Viseći ormarići su vaši prijatelji 

Umesto polica, sasvim je u redu da prostor u malom kupatilu učinite funkcionalnim putem ormarića. To mogu biti viseći ormarići sa ogledalom (koje je neizostavni deo kupatila) na kojem se mogu naći vaše omiljene kupatilske sitnice (šminka, sapun, parfem, pasta za zube, četkica…). Iznad veš mašine takođe možete ugraditi viseći ormarić gde ćete odlagati stvari koje ne koristite svakog dana (rezervni peškiri, rezervni ubrusi…).

Preusmerite vrata 

Vrata koja ulaze u kupatilo, kada se otvaraju, čine da malo kupatilo bude još tešnje. To znači da vrata možete postaviti tako da klize na stranu ili da se otvaraju spolja. 

Ogledalo kao trik za oko 

Jedina stvar koja treba da bude velika u malom kupatilu jeste ogledalo. Naime, ogledalo će ostaviti utisak da je kupatilo funkcionalnije nego što to zaista jeste, kao i da je prostor u njemu širi. Dobro postavljeno ogledalo daje posebnu draž kupatilu, dodajući mu i dubinu i najbolji prostorni efekat. 

Korpa, vešalice i nosači na vratima za peškire 

Peškiri na policama zauzimaju isuviše dragocenog prostora. Najbolje mesto za odlaganje i ostavljanje iskorišćenih peškira jesu korpe ili nosači na vratima. Korpa sa peškirima u rolnama može stajati ispod lavaboa. S druge strane, kukice, odnosno vešalice ili nosači kače se na unutrašnjem delu vrata, vrlo su praktični i jednostavni, dok, pritom, skoro uopšte ne zauzimaju prostora.

Šta je sa ostalim kupatilskim nameštajem? Ima rešenja i za to! 

Svi gorenavedeni saveti jesu korisni i primenljivi, ali nekada, jednostavno, ljudi nemaju dovoljno vremena da se posvete svim elementima. Ono što je najbitnije – raspored kupatilskog nameštaja igra veliku ulogu u funkcionalnosti i praktičnosti kupatila. Ovo su, uz estetiku, dve najvažnije karakteristike svakog kupatila.

Uređeno i organizovano kupatilo čine ovu prostoriju ne samo upotrebljivom i kompaktnom, već i atraktivnijom i više higijenskom. Zato je neophodno da napravite korak više i zaista učinite svoje kupatilo funkcionalnim u pravom smislu te reči, kao zalog za vaš budući komfor. 

Prema tome, kada su vam vreme i svaki centimetar u kupatilu važni, znajte da kompanija Geberit ima sve što vam je potrebno, zahvaljujući svojim inovativnim kupatilskim rešenjima, kao i dugogodišnjem iskustvu i znanju u oblasti planiranja i montaže sanitarija. Proizvodi ove kompanije veoma lako se montiraju, pružajući malom kupatilu savremen dizajn, a vama prekopotreban komoditet i kompletan ugođaj.

Prelaz sa podne WC šolje na konzolnu ponekad može biti skupa intervencija, ukoliko je trenutni odvod u podu. Geberit rešava ovaj problem, zahvaljujući prelaznom kolenu male ugradne visine, koje omogućava da se konzolna WC šolja poveže na postojeći podni odvod uz minimalne građevinske radove. Od starog do modernog kupatila u samo jednom koraku!

Geberit sigma vodokotlić dubine 8 cm, zapravo je standardne visine i širine, ali zahvaljujući maloj dubini u startu ostavlja 4 centimetara dodatnog prostora! Najjednostavniji način da kupatilu obezbedite dodatni prostor. Ali, možete dodati još koji centimetar svom kupatilu uz Geberit WC šolje manje dubine, iz serija Selnova, Smyle i Icon. Ukoliko uz WC šolju želite bide, koji će vam ujedno uštedeti prostor u kupatilu, onda preporučujemo Geberit AquaClean tuš WC, uz koji dobijate i mnogobrojne funkcije koje klasični bide ne može da pruži. Savremeno i elegantno rešenje za kupatilo 21. veka. 

Malo kupatilo realnost je većine ljudi. Srećom, kao što smo videli, postoje rešenja koja i od najmanjeg kupatila mogu stvoriti funkcionalan i prijatan ambijent. Geberit misli na vas. 

O kompaniji Geberit:

Geberit grupa je vodeća evropska kompanija za sanitarne proizvode i aktivna je širom sveta. Geberit Grupu odlikuje snažno lokalno prisustvo u većini zemalja Evrope što predstavlja jedinstvenu dodatnu vrednost kako u oblasti sanitarne tehnike tako i u oblasti sanitarne keramike.

Proizvodni kapaciteti obuhvataju 29 proizvodnih pogona, od toga 6 u prekookeanskim zemljama. Glavno sedište koncerna se nalazi u Rapperswil-Jona u Švajcarskoj. Sa više od 12.000 zaposlenih u oko 50 zemalja kompanija Geberit u 2019. postigla je neto obrt od 3,1 milijardi CHF. Akcije kompanije Geberit su na SIX Swiss Exchange. Od 2012. akcije kompanije Geberit sastavni su deo SMI (Swiss Market Index).

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana