Search
Close this search box.
congress

FUTURISTIČKI PAVILJON

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ARCHITECTURE AND VISION – ARTURO VITTORI AND ANDREAS VOGLER

OBJEKAT:

PAVILJON

LOKACIJA:

CARRARA ITALIJA

FOTOGRAFIJE:

ARCHITECTURE AND VISION

Energetski paviljon Merkur je kapsula dizajnirana tako da bude mobilna jedinica u kojoj su integrisana funkcionalna i estetska svojstva i koja poštuje ekološke postulate tako što se, iako izgleda izuzetno futuristički, bez ostatka uklapa u prirodni ambijent ili u urbanu sredinu. Nalazi se u Karari, drugom po veličini gradu u okrugu Masa – Karara, u okviru italijanske pokrajine Toskane.
Grad Karara je mesto poznato po kamenolomima u kojima se vadi najkvalitetniji mermer na svetu, koji je upravo po njemu dobio ime mermer-karara. Spoljašnost kapsule, korpusna školjka, napravljena je od ovog najfinijeg italijanskog mermera koji je namenjen prvenstveno izradi skulptura, ali se sve češće zbog svoje prestižne čistoće i finoće koristi i u enterijerima. Mermer je materijal cenjen od pamtiveka zbog specifičnih fizičkih svojstava, a različite boje i tonovi njegovih brojnih varijeteta čine ga pogodnim za upotrebu u unutrašnjem i spoljnom prostoru. Iako je tokom vremena mermer delimično zamenjen savremenijim materijalima koji su jeftiniji i lakši za ugradnju, on i dalje predstavlja najtraženiji materijal na svetu.
Sferična struktura kapsule je u saglasju sa okolnom arhitekturom, a pozadinsko osvetljenje noću naglašava njenu formu, privlači pažnju i izaziva divljenje brojnih posetilaca večernjih manifestacija u Karari. Materijali koji su pored mermera korišćeni za izradu ove kapsule su aluminijum, staklo, ojačana plastika i akrilik.


Kapsula je blago izdignuta iznad zemlje, ima tri oslonca, i u nju se može pristupiti malom rampom.


Unutrašnjost kapsule može da ima razne konfiguracije i da se prilagodi različitim potrebama. Veliki otvori napravljeni od transparentno obojenog akrila proširuju unutrašnji prostor ka okolini.


Oblik nalik kapljici vode izabran je u cilju optimizacije odnosa između spoljašnosti i unutrašnjosti kapsule. Napaja se samo putem solarnih panela napravljenih od polutransparentnih fotonaponskih ćelija.


Ova kapsula pruža izvanredan prostor za pronalaženje mira i spokoja, kao i za upijanje snage prirode i univerzalne lepote. Napravljena je kao mesto za opuštanje i predstavlja izvor energije za osveženje uma, tela i duha. // ek IVANA NIKOLIĆ   –   Više u EKO KUĆI No15


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda