Search
Close this search box.
congress

FIG TREE HOUSE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

BLOOT ARCHITECTURE

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

HAG HOLANDIJA

POVRŠINA:

51 m2

FOTOGRAFIJE:

Christian Van Der Kooy

U HAGOVOM OKRUGU VOGELVIJK U HOLANDIJI, MINIMALISTIČKO PROŠIRENJE KUĆA OŠTRO JE U SUPROTNOSTI SA EKSPRESIVNOM CIGLENOM ARHITEKTUROM KUĆE IZ 1927. GODINE, OTKRIVAJUĆI “SKRIVENE” KVALITETE.

Kuća ima originalni aneks na prednjoj strani, iza njega prekrasna smokvina stabla u vrtu koja nije bila vidljiva iz stare kuće. Budući da se novi produžetak proteže izvan postojeće širine kuće, stakleni produžetak ulazi u vezu sa postojećim aneksom. Ovo stvara poluzatvoreni vanjski prostor oko stare smokve. Širenjem produžetka, treći svet se pojavljuje oko skrivenog smokvina pored starog i novog sveta.

Dizajn produžetka kuće balansira između oštrog kontrasta i odnosa koji ima sa postojećim “skrivenim” kvalitetima kuće. Postojeća arhitektura iz 1927. ima elemente Art Nouveau i Amsterdamske škole. Novi dodatak dodaje oštar kontrast ekspresivnoj arhitekturi opeke kroz minimalističke detalje. Potpuno ostakljena fasada ima minimalnu krovnu platformu i staklo koje ide do nivoa vrta. Iznutra, praktično nema vizuelnih barijera prema spolja, kojima se daje pogled i dnevna svetlost. Konstrukcija produžetka se čuva izvan vidokruga, ali za jednu kolonu u obliku plus, koja čini da krov produžetka izgleda kao da lebdi. Staklena fasada se može otvoriti do velikog otvorenog ugla, što čini da se stolovi osjećaju kao da je u vanjskom prostoru. Ovo je u suprotnosti sa skromnom kuhinjom i trpezarijom sa manje prirodne svetlosti u originalnoj kući.

U unutrašnjosti su korišteni betonski pod i novi kuhinjski zid za povezivanje starog i novog. Pod i kuhinja prodiru u postojeći dom i na taj način miješaju stare i nove kroz oštre linije. // ek

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda