EKO HOTEL

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

RYNTOVT DESIGN

OBJEKAT:

HOTEL

LOKACIJA:

OBALA REKE OREL, DNIEPROPETROVSK, UKRAJINA

POVRŠINA:

1750 m2

FOTOGRAFIJE:

ANDREY AVDEENKO

KOMPLEKS EKO HOTELA SVOJIM OTVORENIM KARAKTEROM PRUŽA SAVRŠENO UTOČIŠTE SVIM POSETIOCIMA KOJI BI DA SE U NJEMU POPUT PTICA SELICA UDOBNO UGNEZDE I PREDAHNU U PRIRODNOM OKRUŽENJU.

Ovaj eko hotel nalazi se u Ukrajini, na obali reke Orel, pritoke Dnjepra, na šumovitoj parceli površine 3 hektara. Udaljen je 30 km od grada Dnjepropetrovska, što ga čini savršenim izborom za kraći beg od urbanog okruženja i odmor u prirodnom ambijentu sa svim savremenim elementima komfora. Hotel je koncipiran kao prizemni sklop različitih celina paviljonskog tipa, otvorenog karaktera, organizovanih uz maksimalno poštovanje uslova lokacije.
Prema rečima arhitekata iz biroa RYNTOVT Design iz ukrajinskog grada Harkova, pri pozicioniranju kompleksa, radi što boljeg uklapanja hotela u prirodno okruženje, u analizu lokacije bila je uključena i analiza energetskog polja parcele. Ako bi se ovakav pristup projektovanju, kao što to i sami autori navode, mogao okarakterisati kao holistički, onda rezultat u ovom slučaju svakako prevazilazi osnovne postulate holističkog učenja, odnosno ne predstavlja prost zbir dobro pozicioniranih sastavnih delova, već njihovo organsko jedinstvo i harmoniju. Osnovni principi organske arhitekture, onako kako ih je definisao Frenk Lojd Rajt, ovde su u potpunosti ispoštovani. To se pre svega odnosi na celovitost kao princip jedinstva svih delova (okruženja, građevine, enterijera, nameštaja), kao i na  jedinstvo konstrukcije i estetike, odnosno, u ovom slučaju, materijala i formi.


Takođe, organsko jedinstvo sa okruženjem postignuto je poštovanjem principa vernakularne arhitekture ovog podneblja, veštim transponovanjem motiva tradicionalne seoske kuće: jednostavne geometrije i ujednačenog odnosa volumena prizemlja i krova primenom tradicionalnih materijala.
Prožimanjem sa ambijentom parka na obali reke, funkcionalne celine hotela grupisane su oko glavnih komunikacionih pravaca, povezane samo krovnim ravnima i materijalizovane u prirodnim materijalima (zemlja, trska i drvo). Na taj način kompleks postaje neodvojivi deo šume koja ga okružuje. Pažljivim dimenzionisanjem različitih celina kompleksa i izbegavanjem njihovih spojeva, tj. konceptom otvorenog plana, izbegnuto je formiranje dominantnih motiva i volumena, tako da kompleks odaje utisak neprestanog smenjivanja prirodnih ambijenata, povezanih linijom krovnog venca i izborom ekološki neškodljivih materijala (zemljani zid, drveni zid, trščani krov).


Svi elementi enterijera (nameštaj, svetiljke, dekoracija) dizajnirani su i proizvedeni u arhitektonskom birou RYNTOVT Design, u čijem sklopu postoji i radionica za proizvodnju nameštaja, uglavnom od drveta, koji je prepoznatljiv deo njihovih projekata. Koncept total design-a nije samo deo dobro osmišljenog biznis plana ove grupe autora predvođenih Jurijem Rintovtom, već deo šireg, holističkog pristupa projektovanju.


Po rečima arhitekata, ekološki pristup projektovanju podrazumeva i poštovanje svakog živog bića, poznavanje istorije mesta, ljubav prema zemlji i sagledavanje sveta kao celine. Svaki objekat vide kao rezultat sprege duha i materijala, koji nastaje kroz kulturu proizvodnje, uz zahvalnost materijalu i poštovanje prirode. Njihova fascinacija svetom prirode i njegovim međuzavisnostima stalni je izvor inspiracije, a ubeđenje da svaka akcija u prirodnom svetu ostavlja naročit trag, navodi na pažljivo promišljanje svakog poteza.//ek Bojana Stanković – Više u EKO KUĆI No13


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: