Search
Close this search box.
congress

POTPUNO SAMOODRŽIVA MIKRO-KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

NICE ARCHITECTS

OBJEKAT:

EKOKAPSULA

LOKACIJA:

POVRŠINA:

8 m2

FOTOGRAFIJE:

TOMAS MANINA, JURAJ FIFIK

Da se u osam kvadratnih metara, u bilo kom delu sveta, možete osećati kao kod kuće, pokazuje ekokapsula koja je opremljena neophodnim sistemima za nezavisno funkcionisanje u dužim vremenskim periodima van elektroenergetske mreže. Ovo joj, uz laku mobilnost, omogućava da predstavlja stambeni prostor gde god da se nalazite, pogodna je za kampovanje, avanturistička putovanja, a može služiti kao pomoć u situacijama koje zahtevaju hitan smeštaj.

Priča o Ekokapsuli je počela još 2008. godine, kada je arhitektonski studio Nice architects iz Bratislave  učestvovao na konkursu za idejne projekte malih stambenih jedinica. Iako je imala neophodne karakteristike – okrugli oblik koji smanjuje gubitak energije, sposobnost sakupljanja vode i mobilnost, prva verzija Ekokapsule V1  nije postigla  uspeh na tom takmičenju. Međutim, nije prošla nezapaženo. Inhabitat.com, sajt posvećen održivom dizajnu, tehnologijama i inovacijama, uvrstio je Ekokapsulu među najzanimljivije projekte sa takmičenja, što je izazvalo veliko interesovanje i podstaklo autore da dalje razvijaju ovaj projekat.


S obzirom da tehnologija u tom trenutku nije bila na dovoljno visokom nivou, nova verzija Ekokapsule V2 morala je da sačeka do 2014. godine. Dugoročna nezavisnost je glavna odlika ove mikro-kuće, a rezultat je strategije iskorišćenja svih raspoloživih resursa energije. Reč je o pametnoj kući koja se napaja energijom uz pomoć ugrađene turbine na vetar i solarnih fotonaponskih panela koji pretvaraju solarnu energiju u električnu. Proizvedena energija se skladišti u baterijama visokog kapaciteta (9744 W/h ) za periode bez sunca ili vetra. Proizvodna snaga vetra je 750W, a sunca 600W.

SfernI oblik Ekokapsule omogućava prikupljanje kišnice i rose, a membranski filteri prečišćavaju vodu do 100% čiste vode i na taj način i bilo koji prirodni izvor vode pretvaraju u vodu za piće. Ručne pumpe za vodu su postavljene kao rezervni sistem u slučaju da se baterije potroše. Ekokapsula je dizajnirana tako da smanji gubitak energije, zahvaljujući debelom sloju toplotne izlolacije, inkorporiranom u spoljni fasadni omotač.
Vodeći se mišlju da je ključ uspešne strategije preživljavanja strogo upravljanje energetskim resursima, autori su u Ekokapsulu ugradili računare niske potrošnje koji predstavljaju efikasno sredstvo kontrole.


Ekokapsula je visoka je 2.55 m, dugačka 4.45 m, široka 4.5m, a teška 1500 kg. Male dimenzije omogućavaju lak transport kapsule bez posebne pripreme, staje u standardni brodski kontejner, može se zakačiti za auto kao prikolica, a autori trenutno rade na unapređenju njene mobilnosti – do  kraja 2016. godine kapsula će imati ugrađenu šasiju i  funkcionisaće kao karavan vozilo.//ek TIJANA JANKOVIĆ – Više u EKO KUĆI No17


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda