Exl1

Eclipse House

AUTORI:

I/O architects

OBJEKAT:

Porodična kuća

LOKACIJA:

Sofija, Bugarska

POVRŠINA:

805 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

Assen Emilov

Kreativan odgovor  arhitekte na zahtev da praktične potrebe savremene porodice uobliči u poetsku formu prilagođenu socijalnom kontekstu i celokupnom ambijentu iznedrio je introvertan objekat koji svojom celovitošću i punoćom forme ističe jednostavne geometrijske oblike i  odsustvom sadržaja, tj njegovim skrivanjem, povećava emocionalnu dimenziju i interesovanje posmatrača.

Introvertna kuća isprepletanih zatvorenih i otvorenih prostora ravnopravno vezanih u celinu, smeštena je u atraktivnom naselju na periferiji Sofije, u Bugarskoj. Osnovna ideja projektanta jeste prikrivanje odnosno zatvaranje kuće u odnosu na ulicu.

Složenost programa konfrontira veličini lokacije i određuje strukturu kuće. Svaka od tri etaže iz kojih se objekat sastoji- garaža, prizemlje i sprat razlikuje se i u veličini i u strategiji prikrivanja.

Garaža je podzemna, ali prirodno osvetljena i direktno povezana sa ulicom i vrtom. Povučeno  prizemlje , većim delom zastakljene fasade, zajedno sa malom baštom skriveno je iza živice. Privatnost i sunčevu svetlost velikog gornjeg sprata pažljivo kontrolišu klizni paneli velikih razmera.

Sa ulice je vidljiv samo jednostavni, lebdeći, pigmentirani volumen koji po potrebi može biti potpuno zatvoren, dok ostatak složene strukture ostaje neotkriven.

Prostori unutar objekta integrisani  su oko svetlosti centralnog atrijuma.  Reflektujući krov duboke verande oslikava  baštu I dublje je povezuje sa unutrašnjošću. Linearni podzemni prostor bazena ima vizuelni i fizički kontakt sa vrtom, dok je svetla garaža povezana sa ostatkom kuće stepeništem.

SA ULICE JE VIDLJIV SAMO JEDNOSTAVNI, LEBDEĆI, PIGMENTIRANI VOLUMEN KOJI PO POTREBI MOŽE BITI POTPUNO ZATVOREN, DOK OSTATAK SLOŽENE STRUKTURE OSTAJE NEOTKRIVEN.

Elementi vanjskog vrta oslikavaju se po fasadi objekta ujedinjujući prirodu i artefakt.

Polihromija, kontrast i minimalistički dizajn –  odlike su enterijera koji pleni svojom autentičnošću.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: