Alumil Exl1

DVE SRPKINJE MEĐU 100 NAJBOLJIH ŽENA ARHITEKATA EVROPE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Ivanka Raspopović i Ljiljana Bakić našle su se među 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od 1918. do 2018. godine, u knjizi ’MoMoWo – 100 radova u 100 godina – Evropske žene u arhitekturi i dizajnu 1918-2018’.
U okviru projekta ’MoMoWo – Modern Movement Women’ koji realizuje šest zemalja Evropske unije – Francuska, Holandija, Italija, Slovenija, Portugalija i Španija, specijalni žiri je odabrao 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od jednog veka i svakoj dodelio određenu godinu u objavljenoj knjizi. Među njima su se našle i dve članice Akademije arhitekture Srbije. Ivanki Raspopović je za projekat Muzeja savremene umetnosti dodeljena 1965. godina, a Ljiljana Bakić je projektom hale Pionir obeležila 1973. godinu. Knjiga je prvi put predstavljena na izložbi u Istorijskoj zgradi Univerziteta Oviedo u Španiji u julu ove godine, a zatim u septembru na izložbi u Lisabonu i u Grenoblu ovog meseca. Očekuju se promocije na izložbama u Amsterdamu u martu naredne godine, u Ljubljani u aprilu i u Torinu u junu, navedeno je u saopštenju Akademije arhitekture Srbije.
Projekat „MoMoWo – Modern Movement Women” promoviše se širom Evrope putem objavljene knjige, na Internetu, na izložbama i na međunarodnim konferencijama.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: