Search
Close this search box.

DREVNA VILAMEDITERANA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Tomer Ben Dor

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

Herzlia Pituach, Izrael

POVRŠINA:

320 m2

FOTOGRAFIJE:

Shai Eptein

KUĆA JE POZICIONIRANA U JEDNOJ OD NAJSTARIJIH ULICA IZRAELSKOG GRADA POZNATOG KAO HERZLIYA PITUACH I TO NA SAMO NEKOLIKO STOTINA METARA UDALJENA OD RUŠEVINA DREVNOG GRADA APOLONIJA. OVE RUŠEVINE NALAZE SE NA LITICI KOJA GLEDA NA MEDITERAN, A IZA NJIH FORMIRAN JE NOVI GRAD. UPRAVO TO JE BILA INSPIRACIJA ZA OVAJ PROJEKAT – NOVI PROSTORI SA ČISTIM LINIJAMA, POSTAVLJENI NA STAROM, PRIRODNOM KAMENU I OKRUŽENI VODOM.

Za razliku od ostalih objekata iz ove sredine koji se obično skrivaju iza visokih zidova, fasada ove vile je orjentisana ka ulici. Dvorište je projektovno tako da bazenom i baštom omekša taj susret privatnog prostora sa javnim površinama. Ovaj ekološki bazen je odvojen od ulice pomoću niske gvozdene ograde za gvožđe.

U cilju očuvanja privatnosti stanovnika,  kuća je izgrađena na postojećem divljem kamenu koji je podiže u odnosu na ulicu, a privatni prostori su pozicionirani na zadnjoj strani kuće, okrenuti prema privatnom dvorištu.

KUĆA JE FORMIRANA OD DVA KUBUSA POVEZANIH “SAOBRAĆAJNOM ARTERIJOM” KOJA PROLAZEĆI KROZ DUGAČAK I VISOK PROSTOR OVIH KUBUSA POVEZUJE GVOZDENU KAPIJU SA STEPENIŠTEM I TAKO FORMIRA VEZU IZMEĐU SPRATOVA.

Kuća ima tri sprata: podrum, prizemlje i prvi sprat. Unutar kuće, “saobraćajna arterija” se nastavlja do krova i na najvišoj tački pokrivena je lakim krovom od cinka u kombinaciji sa drvetom i staklom. U prizemlju se nalazi dnevna soba koja je od privatnog dvorišta odvojena samo staklom. Drveni pod dnevnog boravka nastavlja se kao drvena paluba kroz bašte, čime je postignuta homogena veza ova dva prostora. Prostor dnevne sobe je natkrivenim balkonom glavne spavaće sobe koja se nalazi na prvom spratu. Ovaj balkon se može zatvoriti na dva načina – staklenim vratima i vertikalnim drvenim letvicama koje, pored svoje estetske funkcije, omogućavaju kontrolu količine svetlosti koja ulazi u prostoriju spavaće sobe. Kuhinja je na severnom delu prednje strane kuće, okrenuta prema ulici.

Kuhinjski prozor pozicioniran je tako da svojim krilima sakuplja vetar i tako obezbeđuje prirodnu ventilaciju kuhinje i dnevnog boravka

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks