Search
Close this search box.
congress

Dodeljena nagrada Ranko Radović za 2019. godinu

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

OVOGODIŠNJI LAUREATI NAGRADE KOJA SE DODELJUJE U ČAST NAŠEG POZNATOG ARHITEKTE I UNIVERZITETSKOG PROFESORA RANKA RADOVIĆA SU KNJIGA O PAVILJONIMA, VINARIJA U KUTJEVU I SALON ARHITEKTURE U ZAGREBU.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je u ponedeljak, 23. decembra 2019. godine u 13.00 sati u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Na dan dodele nagrade u holu Zadužbine Ilije M. Kolarca otvorena je izložba na kojoj su prezentovani svi učesnici konkursa i koja će biti otvorena do 30. decembra 2019. godine dok će tokom aprila (maja) 2020. godine  izložba biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

KATEGORIJA 1 – KRITIČKO TEORIJSKI TEKSTOVI O ARHITEKTURI, URBANIZMU I GRADU

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji 1 većinom glasova doneo je odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli: dr Miljani Zeković, dr Dragani Konstantinović i dr Višnji Žugić za udžbenik Koncepti, programi i funkcije arhitektonskih projekata paviljonskih struktura

Iz obrazloženja žirija:

„S nadom u ispravnost našeg predviđanja da će ovaj rad višestruko obodriti, probuditi i podstaći istraživačka i stvaralačka nastojanja arhitektonske zajednice, žiri se opredelio da dodeli nagradu ovoj knjizi, uočavajući takođe da je u mnogo čemu nošena duhom i pedagoškim stremljenjima arhitekte i profesora Ranka Radovića.“

KATEGORIJA 2 – REALIZOVANO ARHITEKTONSKO DELO

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 2  većinom glasova doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli birou Dva Arhitekta za objekat Vinarije Galić u Kutjevu, Hrvatska.

Iz obrazloženja žirija:

„Celovitost pristupa, koncepta, realizacije, prava mera apstrakcije i detalja – razlozi su da se žiri većinom  glasova opredele da nagradu Ranko Radović za realizovano arhitektonsko delo u 2018. godini dodeli projektu čiji su autori Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić.“

KATEGORIJA 3 – TELEVIZIJSKE EMISIJE, IZLOŽBE, MULTIMEDIJALNE PREZENTACIJE

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 većinom glasova doneo je Odluku da nagradu dodeli: Ani Džokić, Marcu Neelenu, i Emilu Jurcanu za 53. zagrebački salon Desetljeće 2008-2018, u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata,  koji je održan u periodu 04  – 25. oktobar 2018.

Iz obrazloženja žirija:

„Salon arhitekture u Zagrebu, održan 2018, tematizovao je period arhitektonskog stvaralaštva u Hrvatskoj u dekadi posle ekonomskog kraha 2008. koji je opustošio socijalnu i ekonomsku sferu na globalnom nivou. Analizom arhitektonskih zbivanja u deceniji posle ekonomskog sloma, nagrađena izložba markira probleme arhitektonskog stvaralaštva i ukazuje na marginalizovanu, ili – kako kustoski tim sugeriše – samomarginalizovanu poziciju arhitekata.“

Čestitamo nagrađenim učesnicima konkursa!

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda